Kotimaa

Essayah: Olympialiikettä mätkitään medioissa kuin vierasta sikaa, vaikka liike edistää rauhaa ja tasa-arvoa sekä tukee urheilijoita

Sari Essayah kirjoittaa kolumnissaan, että KOK:n keräämät miljardituotot palautetaan 90-prosenttisesti kansallisten olympiakomiteoiden ja kansainvälisten lajiliittojen toimintaan sekä maksetaan suorina tukina kolmansien maiden urheilijoille ja valmentajille.
Jaana Kankaanpää
Urheilu-uransa aikana Sari Essayah voitti kilpakävelyn maailmanmestaruuden ja teki seitsemän edelleen voimassa olevaa Suomen ennätystä.

"Tokion kisojen aikana kansainvälistä olympialiikettä on Suomen medioissa mätkitty kuin kuuluisaa vierasta sikaa. Kritiikillä on paikkansa, mutta silläköhän maailma paranisi, että olympialaiset lopetettaisiin?" Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah kirjoittaa kolumnissaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Hän muistuttaa, että kasainvälinen olympialiike on yli satavuotias rauhanliike.

"Sen päämääränä on aina ollut lähentää ihmisiä ja kansoja, ja parantaa maailmaa urheilun avulla. KOK:ssa on 206 kansallisen olympiakomitean kautta edustettuna enemmän maita kuin missään kansainvälisessä järjestössä, YK mukaan lukien. KOK:n istunnot taitavat olla ainoita, jonne eri konfliktien osapuolet saadaan vielä samaan saliin. Urheilu yhdistää."

Essayah huomauttaa, että ihmisoikeuksia edistetään hiljaisella diplomatialla. Rion kisoista lähtien pakolaistaustaisilla urheilijoilla on ollut oma joukkueensa ja heidän valmentautumistaan on tuettu nimikkorahaston kautta.

"Miesten ja naisten välinen tasa-arvo on monissa maissa edennyt urheilun antamien roolimallien kautta. Naisten osuus on noussut nopeasti muun muassa hallinnossa, kilpailuissa, palkitsemisessa ja urheilun uutisoinnissa."

Myös kisojen järjestämisessä painotetaan jatkossa kestävää kehitystä ja kisojen jättämää perintöä sekä ihmisoikeuksia.

Olympiarenkaat on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. KOK:n keräämät miljardien tuotot palautetaan 90-prosenttisesti kansallisten olympiakomiteoiden ja kansainvälisten lajiliittojen toimintaan sekä ohjataan suorina tukina kolmansien maiden urheilijoille ja valmentajille.

Essayah pitää parempana sitä, että rahat ohjautuvat KOK:n kautta järjestöihin ja vapaaehtoisiin nojaavaan urheiluun sen sijaan, että rahat valuisivat ammattilaissarjoja pyörittävien osakkeenomistajien ja oligarkkien taskuihin.

Lue koko kolumni tästä.

Lue lisää

Puolueille tulossa uusi miljoonaluokan rahantekokone – valtion tuki aluevaaliedustajaa kohden jopa 5000 euroa vuodessa

Katsoin ilmakuvaa pelkästään olympialaisten takia rakennetuista tolkuttomista halleista ja tunsin surua ihmisen puolesta

"Kovasydämisyys" homoja kohtaan karkottaa potentiaalisia kannattajia, paljastaa kristillisdemokraattien teettämä tutkimus

"Mihin Euroopan unionin nopean toiminnan joukkoja tarvitaan, ellei niitä nyt ole voitu käyttää?" – Essayah ihmetteli eduskunnassa, miksi EU on hiljaa Kabulista