Kotimaa

Peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa opetus aloitetaan tänä syksynä lähtökohtaisesti lähiopetuksessa, linjaavat opetusministeriö ja THL

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista.
Etäopetusta ei aiota käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä, opetusministeriö ja THL sanovat. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Peruskouluissa, lukioissa ja ammattikouluissa opetus aloitetaan tänä syksynä lähtökohtaisesti lähiopetuksessa, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat.

Etäopetusta ei aiota käyttää enempää kuin se on terveyden turvaamisen kannalta välttämätöntä. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä väliaikaisesti, jos paikallinen koronaepidemiatilanne sitä edellyttää.

Syyslukukausi alkaa totuttujen terveyskäytäntöjen saattelemana: käytetään suositusten mukaisesti maskeja, huolehditaan hygieniasta ja vältetään tarpeettomia lähikontakteja. Opetustilat tulisi mahdollisuuksien mukaan järjestää riittävän väljästi, ja ilmanvaihdosta on huolehdittava.

Opetusministeriö ja THL muistuttavat, että oireisena opetukseen tai varhaiskasvatukseen ei pidä tulla. Opetuksen järjestäjällä on velvollisuus järjestää oppilaille oppimisen ja koulunkäynnin tukea, ja maksuton kouluateria kuuluu kaikille oppilaille myös muulloin kuin lähiopetuksessa.

Korkeakoulut päättävät itse opetuksen järjestämistavoista. Lähiopetusta on korkeakouluissakin tarkoitus lisätä merkittävästi, tiedotteessa kerrotaan.

Valtionavustushaku on käynnissä varhaiskasvatuksessa ja esi- ja perusopetuksessa koronaepidemian aiheuttamien oppimiserojen ja hyvinvointivajeen korjaamiseksi. Avustusta on opetusministeriön mukaan haettavissa yhteensä 40 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy perjantaina 6. elokuuta.

Lukiokoulutuksessa avustusta koronan vaikutusten tasoittamiseen on haettavissa yhteensä 15 miljoonaa euroa. Hakuaika päättyy 31. elokuuta. Ammatillisen koulutuksen tukemiseen on varattu viisi miljoonaa euroa syksylle 2021.

Lue lisää

THL ohjeistaa antamaan kolmannen koronarokotteen niille, jotka saivat rokotteensa lyhyemmällä annosvälillä

Koronapassi eteni eduskuntaan – tarkoitus saada vaihtoehdoksi rajoituksille mahdollisimman pian

OECD: Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 5,7 prosenttia

THL ilmoitti 860 uutta koronatartuntaa – isossa määrässä saattaa olla mukana aiemmin ilmoittamatta jääneitä tartuntoja