Kotimaa

STM esittää ravintolarajoitusten tiukentamista kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla sunnuntaista alkaen

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana.
STM esittää ravintolarajoitusten tiukentamista sunnuntaista alkaen. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu loppuisi klo 22, kiihtymisvaiheen alueilla klo 23. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esittää ravintolarajoitusten tiukentamista sunnuntaista alkaen, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoo.

Ravintolarajoituksia tiukennettaisiin siten, että kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi klo 23 ja ravintolat suljettaisiin klo 24. Leviämisvaiheen alueilla anniskelu päättyisi klo 22 ja ravintolat suljettaisiin klo 23.

Leviämisvaiheen alueilla myös ulkoterasseille tulisi anniskelupaikkarajoitukset.

Leviämisvaiheen alueita ovat Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kymenlaakso sekä Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan STM esittää, että koronarokotukset laajennetaan koskemaan kaikkia 12–15-vuotiaita. Asetusmuutos tulisi voimaan ensi maanantaina.

"Järjestämisvastuussa ovat kunnat, jotka itse päättävät järjestetäänkö rokotukset massarokotuspisteellä vai kouluterveydenhuollossa."

Lisäksi tapetilla on ravintolarajoituksien kiristäminen sekä kiihtymis- että leviämisvaiheen alueilla ja päivitykset matalan riskin maaluetteloon.

Uusien koronatapausten määrä on kasvanut 56 prosenttia viikon aikana, kertoo STM.

STM:n mukaan viime viikolla uusia tapauksia todettiin yhteensä 4  574, kun edeltävällä viikolla tapauksia todettiin 2  925. Ministeriön mukaan yli kolmasosa kaikista tartunnoista todettiin 20–29-vuotiailla.

Ulkomailta tuotujen tartuntojen osuus oli viime viikolla noin 6 prosenttia. Karanteeniin asetettiin 8  304 henkilöä.

STM:n strategiajohtajan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan epidemia kasvaa nyt käytännössä koko maassa. Tartuntojen lähteenä ovat hänen mukaansa korostuneet nyt sosiaaliset kontaktit, toinen samassa taloudessa asuva henkilö, ravintolat ja yksityistilaisuudet.

Kaikki koronatartunnat Suomessa ovat yksittäisiä tartuntoja lukuun ottamatta niin sanottua deltamuunnosta, sanoi ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) tiedotustilaisuudessa tänään.

Hänen mukaansa Britanniasta saatujen tietojen mukaan koronarokotteiden suojateho deltamuunnoksen aiheuttamaa oireista infektiota vastaan on ensimmäisen annoksen jälkeen 35 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 79 prosenttia. Aineistossa on mukana sekä adenovirusvektorirokotteita että mrna-rokotteita.

Koronarokotteiden suojateho vakavaa tautia vastaan on tätä parempi, THL:n mukaan ensimmäisen annoksen jälkeen 80 prosenttia ja toisen annoksen jälkeen 96 prosenttia.

THL kertoo, että Suomessa on raportoitu tänään 752 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7  969 tartuntaa, mikä on 3  855 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 109  982.

Lue lisää

THL ohjeistaa antamaan kolmannen koronarokotteen niille, jotka saivat rokotteensa lyhyemmällä annosvälillä

Koronapassi eteni eduskuntaan – tarkoitus saada vaihtoehdoksi rajoituksille mahdollisimman pian

Teknologiateollisuus tarvitsee 130 000 uutta työntekijää 10 vuodessa – lähes 90 prosenttia aikoo rekrytoida kansainvälisiä osaajia lähivuosina

THL ilmoitti 860 uutta koronatartuntaa – isossa määrässä saattaa olla mukana aiemmin ilmoittamatta jääneitä tartuntoja