Kotimaa

Hus: Koronaviruksen deltamuunnos voi aiheuttaa raskaana oleville aiempia virusmuunnoksia vaikeampia oireita

Raskaana olevan koronavirustauti voi Husin mukaan kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.
LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtajan mukaan Britanniasta saadut tutkimustiedot puoltavat raskaana olevien koronarokottamista. Kuvituskuva.

Koronaviruksen deltamuunnos aiheuttaa raskaana oleville keskivaikean tai vaikean tautimuodon muuta väestöä useammin, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Raskaana olevan koronavirustauti voi Husin mukaan kasvattaa myös ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtajan Seppo Heinosen mukaan Britanniasta saadut tutkimustiedot puoltavat raskaana olevien koronarokottamista.

"Britanniassa suositellaan nyt vahvasti, että raskaana olevat ottaisivat koronarokotteen. Tutkimustieto puoltaa, että raskaana olevien kannattaa ottaa rokote viipymättä myös Suomessa, sillä deltamuunnoksen voimakas lisääntyminen väestössämme on juuri nyt ajankohtaista. Rokotteen vasta-aineita on todettu siirtyvän äidiltä sikiölle, jolloin ne voivat suojata myös vastasyntynyttä lasta", Heinonen sanoo Husin tiedotteessa.

Hus muistuttaa, että raskaana oleva voi halutessaan ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden yrittämistä tai hedelmällisyyshoitoja ei myöskään tarvitse siirtää koronarokotuksen vuoksi.

Lue lisää

Äänestä, mitä mieltä olet rokotelahjoista – Kainuussa kannustetaan piikille lahjakortein

Kolmatta koronarokotetta tarjotaan nyt immuunipuutteesta kärsiville – seuraavana listalla on rokotteet ensimmäisenä saanut hoitohenkilökunta

THL ohjeistaa antamaan kolmannen koronarokotteen niille, jotka saivat rokotteensa lyhyemmällä annosvälillä

Yhdysvalloissa koronaviruksen seurauksena on kuollut enemmän ihmisiä kuin sata vuotta sitten riehuneessa pandemiassa