Kotimaa

Teleoperaattorin tiedot näyttävät pääkaupunkiseudun tyhjenemisen toisena koronakesänä: ”Kaikkien aikojen kotimainen matkailukesä näyttää toteutuneen"

Suurin muutos pääkaupunkiseudulla oli Kauniaisissa, jossa väkimäärä pieneni jopa 14 prosenttia. Helsingissä ja Vantaalla pudotus oli yhdeksän ja Espoossa kahdeksan prosenttia.
Juho Leskinen
Telian liikkumistilastojen mukaan pääkaupunkiseutu tyhjeni kesän aikana. Helsingissä väkimäärä pieneni yhdeksän prosenttia.

Toinen koronakesä sai suomalaiset matkustamaan isoista kaupungeista ympäri Suomea selvästi edelliskesää vilkkaammin, teleoperaattori Telian liikkumistilasto kertoo.

Pääkaupunkiseudulla väkimäärä väheni edellisvuoden heinäkuusta lähes kymmenen prosenttia. Yksi kesän suosikkikohteista oli Ahvenanmaa, jossa väkimäärä kasvoi seitsemän prosenttia edellisvuodesta.

Telian liikkumistilastoista näkyy, kuinka voimakkaasti pääkaupunkiseutu tyhjeni heinäkuussa. Edellisvuoteen verrattuna väkimäärän pudotus oli yli 100 000 ja edelliseen ”normaalivuoteen” eli 2019 verrattuna vähennystä oli jo lähes neljännesmiljoona.

”Kaikkien aikojen kotimainen matkailukesä näyttää tilastojemme perusteella toteutuneen. Selvää kasvua näkyy suosituissa kesäkaupungeissa ja suurimmissa mökkikunnissa, kun taas suurissa kaupungeissa oli selvästi vähemmän ihmisiä kuin viime vuoden heinäkuussa”, Telian datayksikön johtaja Tapio Levä sanoo tiedotteessa.

Suurin muutos pääkaupunkiseudulla oli Kauniaisissa, jossa väkimäärä pieneni jopa 14 prosenttia. Helsingissä ja Vantaalla pudotus oli yhdeksän ja Espoossa kahdeksan prosenttia.

Pääkaupunkiseudulta kansalaiset ovat siirtyneet erityisesti suosituille mökkipaikkakunnille, kuten Ruokolahdelle.

”Lähes 30 kunnassa väkimäärä kasvoi edellisvuodesta yli kymmenen prosenttia. Suuremmissa kesäkaupungeissakin, esimerkiksi Imatralla, kasvuluvut olivat yli viisi prosenttia. Myös suositut tapahtumat, kuten esimerkiksi Hangon Regatta, näkyvät tilastoissa selvästi”, Levä kertoo.

Tilastoista nousee esiin myös Ahvenanmaan suosio. Saarimaakunnassa oli heinäkuun aikana seitsemän prosenttia enemmän väkeä kuin vuotta aiemmin. Suurinta kasvu oli Kökarissa, jossa väkimäärä nousi peräti 29 prosenttia.

Suomalaisten liikkumistilastot on koottu Telia Crowd Insights -palvelusta. Ne perustuvat anonymisoituun ja kokonaisuuksi ryhmiteltyyn mobiiliverkkodataan.

Lue lisää:

Junissa ja busseissa riittää taas matkustajia – "Juhannuksesta lähtien nousu on ollut merkittävää"

Tämä maa oli suomalaisten kesäsuosikki ennen koronaa – suosio ei näytä laantuvan, kun suomalaiset suuntaavat aurinkoon

Tänä kesänä lomaillaan kotimaassa – matkailijoita houkutellaan yöpymään lasi-igluveneissä ja hyppäämään junaristeilylle

Lue lisää

Yle uutiset: Kainuuseen ei lennä tänä jouluna yhtään loma-charteria – Kuusamon ja Lapin sadoista tilauslennoista odotetaan apua

Yle uutiset: Lieksan Ruunaalle halutaan lisää matkailijoita – Metsähallituksen toiveissa hotelli ja ulkopuolisia investoijia

Ei yhtään poronsarvea tai kelokalustetta! – Saamelaissisarukset pyörittävät Inarissa Suomen parhaaksi valittua ravintolaa

Yle uutiset: Outokumpu kutsui naapurikunnat yhteistyöhön matkailun kehittämiseksi – tavoitteena uusi nousukausi