Kotimaa

Huoltovarmuuskeskuksen suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta on valmis – syytettyjen epäillään antaneen vääriä tietoja maskeista

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvo.
Kahta ihmistä epäillään törkeästä petoksesta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälinehankintoja koskeva esitutkinta on valmis ja juttu siirtyy syyteharkintaan.

Keskusrikospoliisi (KRP) on selvittänyt viime vuoden huhtikuussa alkaneessa esitutkinnassa, onko HVK:ta erehdytetty hankkimaan hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia.

Esitutkinnassa epäillään kahta henkilöä törkeästä petoksesta.

Valmistunut esitutkinta liittyy kauppoihin, joissa HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajalta koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia.

Viime keväänä Suomen Kuvalehden uutisoinnin myötä kävi ilmi, että HVK oli tilannut maskeja noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta sekä kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.

Jylhän tilaus jäi jumiin, koska virolainen pankki jäädytti Jylhälle siirretyt rahat. HVK purki kaupan Jylhän kanssa. Virossa käräjäoikeus ja ylempi oikeusaste ovat vahvistaneet HVK:n oikeuden purkaa kaupan. Jylhää oikeusasioissa edustava Kari Uoti on sanonut aiemmin, ettei Jylhä ole rikoksesta epäiltynä nyt syyteharkinnassa olevassa asiassa.

Poliisi ei ole vahvistanut törkeästä petoksesta epäiltyjen nimiä, mutta Onni Sarmaste on kertonut olleensa pidätettynä ja kiistävänsä kaikki rikosepäilyt.

"Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja", rikosylikomisario Mikko Laaksonen keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta sekä kaksi arvoautoa. Syytteiden nostamisen määräaikaa on Helsingin käräjäoikeuden päätöksellä jatkettu elokuulle.

Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä. Näiden osalta syyttäjä on poliisin esityksestä tehnyt päätöksen esitutkinnan rajoittamisesta.

Esitutkinnan rajoittaminen tarkoittaa sitä, että esitutkinta lopetetaan, vaikka olisikin syytä epäillä, että rikos on tehty. Syyttäjä arvioi silloin, ettei hän kuitenkaan nostaisi syytettä, vaikka esitutkinta tehtäisiin loppuun. Esitutkinnan rajoittamisen perusteina voivat olla esimerkiksi rikoksen vähäisyys, tekijän alaikäisyys, rangaistuksen kohtuuttomuus tai tarkoituksettomuus taikka se, ettei esitutkinnassa saataisi riittävää näyttöä.

Loppukeväästä syyteharkintaan siirtyi HVK:n sisäistä toimintaa suojainhankinnoissa koskeva esitutkinta. Keskusrikospoliisin kirjaamista HVK:n suojavälinekauppoihin liittyvistä rikosilmoituksista törkeää petosta koskeva esitutkinta oli viimeinen.

Lue lisää

Huoltovarmuuskeskuksessa huoli maatilojen kustannuksista ja tulevasta sadosta – tuotantopanoksia riittää, mutta kauppa ei käy

Liikemies Onni Sarmasteelle ei syytettä maskikaupoista HVK:n kanssa – syyttäjien mukaan kaupan molempien osapuolten puutteet osaamisessa vaikuttivat epätoivottuun lopputulokseen

KRP varoittaa Whatsapp-viestisovelluksessa tehtävistä huijauksista – huijari tekeytyy uhrin lapseksi ja pyytää rahaa

32 ihmiselle syytteet FBI:n johtaman jättioperaation Pohjois-Suomen-haarassa – "Poikkeuksellisen laaja tapaus"