Kotimaa

Kotimaisen kalan kulutus halutaan kaksinkertaistaa – vuotuisesta kalansaaliista vain kolmisen prosenttia nautitaan lautasilta

Valtioneuvosto hyväksyi kotimaisen kalan edistämisohjelman heinäkuun alussa. Tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä.
Carolina Husu
Kotimaisen kalan jatkojalostaminen kuluttajille käteviksi tuotteiksi on yksi olennainen keino kotimaisen kalan kulutuksen lisäämiseksi.

Kalaa ostava suomalainen nostaa ostoskoriinsa yhä useimmiten norjalaista lohta. Vain parikymmentä prosenttia kulutetusta kalasta on kotimaista.

Silti vuotuisesta, 100–150 miljoonan kilon kotimaisesta kalansaaliista vain kolmisen prosenttia nautitaan lautasilta. Valtaosasta tehdään rehua turkistarhoille ja kalankasvattamoille.

Valtioneuvosto hyväksyi kotimaisen kalan edistämisohjelman heinäkuun alussa. Tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Nyt suomalaiset syövät kalaa noin 1,7 annosta viikossa.

Arvion mukaan yhden viikoittaisen kala-annoksen lisäys palvelisi kansanterveyttä 1–2 miljardin euron säästöillä ja pienentäisi ruokavalion hiilijalanjälkeä noin 5 prosenttia. Kalatalouden yritysten kokonaisarvo voisi nousta jopa 70 prosenttia ja kalastuksella hoidettaisiin myös vesistöjä.

Tavoitteeseen päästäisiin esimerkiksi siten, että kalanviljelyn tuotanto kolminkertaistuisi nykyisestä ja silakan ja särkikalojen elintarvikekäyttö viisinkertaistuisi. Myös kotimaisen kalan suosiminen julkisissa hankinnoissa kuuluu esitettyihin toimiin.

Lue lisää

Kolme kolmihaarakoukkua 20-senttisessä vaapussa on liikaa – "Vaihda pienten vaappujen koukut yksihaaraisiin ja purista isojen vieheiden koukuista väkäset pois"

Jos ankerias tarttuu lokakuussa pyydykseen, kannattaa miettiä kahdesti seuraava liike – rauhoitetun ankeriaan pyynti voi tulla kalliiksi

Lahna on hyvää! Ensi kesänä unohdan uistelun ja kalastan katiskalla lahnoja ja ahvenia

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita