Kotimaa

Kotimaisen kalan kulutus halutaan kaksinkertaistaa – vuotuisesta kalansaaliista vain kolmisen prosenttia nautitaan lautasilta

Valtioneuvosto hyväksyi kotimaisen kalan edistämisohjelman heinäkuun alussa. Tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä.
Carolina Husu
Kotimaisen kalan jatkojalostaminen kuluttajille käteviksi tuotteiksi on yksi olennainen keino kotimaisen kalan kulutuksen lisäämiseksi.

Kalaa ostava suomalainen nostaa ostoskoriinsa yhä useimmiten norjalaista lohta. Vain parikymmentä prosenttia kulutetusta kalasta on kotimaista.

Silti vuotuisesta, 100–150 miljoonan kilon kotimaisesta kalansaaliista vain kolmisen prosenttia nautitaan lautasilta. Valtaosasta tehdään rehua turkistarhoille ja kalankasvattamoille.

Valtioneuvosto hyväksyi kotimaisen kalan edistämisohjelman heinäkuun alussa. Tavoitteena on kotimaisen kalan kulutuksen kaksinkertaistaminen vuoteen 2035 mennessä. Nyt suomalaiset syövät kalaa noin 1,7 annosta viikossa.

Arvion mukaan yhden viikoittaisen kala-annoksen lisäys palvelisi kansanterveyttä 1–2 miljardin euron säästöillä ja pienentäisi ruokavalion hiilijalanjälkeä noin 5 prosenttia. Kalatalouden yritysten kokonaisarvo voisi nousta jopa 70 prosenttia ja kalastuksella hoidettaisiin myös vesistöjä.

Tavoitteeseen päästäisiin esimerkiksi siten, että kalanviljelyn tuotanto kolminkertaistuisi nykyisestä ja silakan ja särkikalojen elintarvikekäyttö viisinkertaistuisi. Myös kotimaisen kalan suosiminen julkisissa hankinnoissa kuuluu esitettyihin toimiin.

Lue lisää

Sähkökalastus kiellettiin maailmalla – Kurenuotalla sillisaalis voi olla 200 tonnia kerralla

Kalastuksen tutkimus auttaa kaloja, ympäristöä ja ihmisten terveyttä

Rysä nousemassa ammattikalastajien ykkösvälineeksi sisävesillä – "Rysä on hellä kaloille"

Monien merikalojen kannat kestävät hyvin paikoin hiipuvaa kalastusta – Saaristomereltä nouseva kilon lahna on yllättävän iäkäs