Kotimaa

Suomalainen suojausjoukko on palannut Afganistanista, Puolustusvoimain komentaja kiittää operaatioon osallistuneita ja siinä auttaneita

Kaikkiaan Afganistanista Suomeen evakuoitiin operaation aikana runsaat 300 ihmistä.
Suomen operaatiossa evakuoitiin yli 300 ihmistä. LEHTIKUVA/handout/Ulkoministeriö

Afganistanin evakuointioperaatioon osallistunut suojausjoukko on palannut kokonaisuudessaan turvallisesti Suomeen, kertoo Puolustusvoimat.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Torsti Astrén vahvistaa STT:lle, että kaksi Puolustusvoimien omaan kalustoon kuuluvaa konetta on laskeutunut lauantaina Pirkkalan kentälle. Koneet kuljettivat Astrénin mukaan yhteensä muutamia kymmeniä Afganistanin operaation suojausjoukkoihin kuuluneita.

Puolustusvoimat ei kerro tarkkaa kellonaikaa, milloin joukko palasi Suomeen, tai mitä reittiä koneet lensivät paluumatkallaan.

Helsingin Sanomat kertoi aiemmin tänään, että Puolustusvoimien kaksi Casa-kuljetuskonetta laskeutui Pirkkalan kentälle lauantaina aamulla hieman ennen kahdeksaa.

Suojausjoukko poistui Kabulista samoihin aikoihin kuin kentälle tehtiin itsemurhaisku torstaina. Suomalaiset eivät joutuneet tilanteessa välittömään vaaraan. Joukko lähti matkaan Suomesta kohti Kabulia yli viikko sitten. Joukon täsmällistä kokoa ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta sen suuruusluokka on joitain kymmeniä.

Kaikkiaan Afganistanista Suomeen evakuoitiin operaation aikana runsaat 300 ihmistä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi perjantaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että Suomeen saatiin evakuoitua kymmenen päivän aikana 250 Suomen kansalaista, pysyvän oleskeluluvan haltijaa ja Suomen lähetystössä työskennellyttä mukaan lukien näiden perheet.

Lisäksi evakuoitiin EU-delegaation ja Nato-operaation Suomen kiintiöön kuuluvat 80 ihmistä.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen tviittasi tänään aamulla: "Joukko turvallisesti Suomessa. Mieliinpainuva kohtaaminen", kun suojausjoukot olivat päässeet perille ja operaatio Afganistanissa oli ohi.

Hän kiittää myös tiedotteessa suojausjoukkoa hyvin toteutetusta tehtävästä.

"Tämä tehtävä, jos joku, on osoittanut yhteistyön voiman. Jokaisella operaation suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistuneella sotilaalla, niin kotimaassa kuin ulkomailla, on ollut tehtävässä oma tärkeä roolinsa. Yhdessä olette suoriutuneet tehtävästä esimerkillisesti. Kiitos teille."

Kivinen esittää tiedotteessa kiitokset myös muille viranomaisille ja Suomen kanssa yhteistyötä tehneille kansainvälisille kumppaneille.

"He ovat osaltaan mahdollistaneet haastavan tehtävän toteutuksen nopealla aikataululla ja vaativissa olosuhteissa."

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on kiittänyt vielä kertaalleen suojausoperaatiota. Ministeri kommentoi joukon paluuta Twitterissä.

"Joukon toiminta ansaitsee lämpimän kiitoksen ja tunnustuksen. He osoittivat, miten Puolustusvoimat kykenee toimimaan nopeasti ja ammattitaitoisesti vaikeissa olosuhteissa. Voimme olla ylpeitä heidän työstään. Kiitos."

Kabulin operaatiossa oli mukana paikan päällä myös ulkoministeriön henkilöstöä.

Afganistanissa on yhä Suomen kansalaisia sekä Suomelle töitä tehneitä ihmisiä. Heitä yritetään auttaa muilla tavoilla turvaan.

Lue lisää

Murunen Kabulin kentältä: "Yleisesti asiat ovat Suomessa niin hyvin, että meidän on vaikea samaistua äärimmäistä hätää kokevien tuskaan"

Seppo Kääriäinen: "Ei olisi pahitteeksi se, että eduskunta keskustelisi Suomen rauhanturvaamis- ja kriisinhallintapolitiikasta"

"Reserviläisten rooli uudistuksessa on merkittävä" – Suomi valmistautuu tehostamaan paikallisjoukkojen toimintaa 2025 alkaen

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomelle tullut noin 8 000 avunpyyntöä Afganistanissa olevilta ihmisiltä tai heitä auttavilta