Kotimaa

Euroopassa saatetaan kokea vielä satojatuhansia uusia koronakuolemia ennen joulukuuta, pelkää WHO

WHO:n mukaan viime viikolla kuolemantapausten määrät kasvoivat 11 prosentilla.
WHO:ta huolestuttavat erityisesti paikallaan polkevat rokotuslukemat ja vähävaraisempien maiden heikko rokotuskattavuus. LEHTIKUVA/AFP

Maailman terveysjärjestö WHO pelkää, että Euroopassa saatetaan kokea vielä noin 236  000 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa ennen joulukuuta.

WHO:ta huolestuttavat erityisesti paikallaan polkevat rokotuslukemat ja vähävaraisempien maiden heikko rokotuskattavuus. Noin puolet eurooppalaisista on saanut täyden koronarokotussarjan, mutta rokotuksiin hakeutuminen on hidastunut.

"Viimeisten kuuden viikon aikana rokotuksiin hakeutuminen on hidastunut 14 prosentilla. Joissakin maissa siihen on vaikuttanut rokotteiden saatavuus ja toisissa rokotuksiin suhtautuminen", WHO:n Euroopan johtaja Hans Kluge sanoi toimittajille.

Vähävaraisissa ja keskituloisissa Euroopan maissa vain noin kuusi prosenttia ihmisistä on saanut täyden rokotussarjan, ja jotkin maat ovat onnistuneet rokottamaan vain noin yhden kymmenestä terveysalan työntekijästä.

"Rokotustahdin hidastuminen on Euroopassa vakava huolenaihe", sanoi Kluge.

Hän pyysi Euroopan maita vauhdittamaan rokotetuotantoa, jakamaan rokotteita ja helpottamaan rokotteiden saatavuutta.

WHO:n mukaan viime viikolla kuolemantapausten määrät kasvoivat 11 prosentilla. Tähän mennessä Euroopassa on raportoitu noin 1,3 miljoonaa koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Lue lisää

Korkeat terveysmenot ja puutteet terveyspalvelujen saatavuudessa Suomessa verrattain yleisiä – heikoimmassa tilanteessa ikääntyneet, pitkäaikaistyöttömät ja työkyvyttömyyseläkeläiset

WHO: Afrikan pula koronarokotteista lisää uusien ja tappavien varianttien riskiä – vaje tänä vuonna 470 miljoonaa annosta

Mitä pandemiasta opittiin? – Raportin mukaan ainakin se, että eriarvoisuutta on vähennettävä

Marin: Hallituksella on kohtuullisen hyvä yhteisymmärrys koronastrategian päivityksen keskeisistä elementeistä