Kotimaa

Kokoomus syyttää hallitusta lupauksen pettämisestä poliiseille – rahoitus ei riitä perustoimintaan – "Poliisien määrä kääntyy todennäköisesti laskuun"

Kokoomuksen mukaan hallituksen budjettiriihessä satsaama 10,6 miljoonan lisärahoitus on kaukana poliisin 40 miljoonan euron vajeesta.
Miska Puumala
Kokoomuksen poliisitaustaiset kansanedustajat uskovat, että poliisien määrä laskee ensi vuonna rahoitusvajeen takia.

Kokoomuksen mukaan hallituksen budjettiriihessä sopima rahoitus poliisille ei riitä täyttämään poliisin perustoiminnan rahoitustarvetta. Rahoitusta kritisoivat kokoomuksen hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie (kok.) ja poliisitaustaiset kansanedustajat Kari Tolvanen (kok.) ja Marko Kilpi (kok.).

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi torstaina, että poliisin määrärahat ovat ensi vuonna korkeammalla tasolla kuin tänä vuonna. Talvitien mukaan pääministeri Sanna Marinin hallitus kuitenkin petti poliisin ja kansalaiset.

”Vaadimme vastauksia, miksi Marinin hallitus ja sisäministeri Ohisalo haluavat leikata näin voimakkaasti poliiseilta ja kansalaisten sisäisestä turvallisuuden palveluista. Budjettiriihessä lisätty 10,6 miljoonaa euroa on kaukana siitä 40 miljoonan vajeesta, jonka poliisi olisi tarvinnut turvatakseen nykytoiminnan”, Talvitie kritisoi kokoomuksen tiedotteessa.

Kokoomuksen käsityksen mukaan budjettiriihessä poliisin määrärahoja lisättiin 10,6 miljoonaa euroa verrattuna valtiovarainministeriön pohjaesitykseen. Pohjaesitys oli 794,4 miljoonaa euroa eli 4,9 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2021 varsinaisessa talousarviossa. Kokoomusedustajien mukaan päätös merkitsee todennäköisesti poliisien määrän kääntymistä laskuun.

Tolvasen mukaan poliisien määrä on Suomessa noussut tasaisesti vuodesta 2017 asti, edellisen hallituksen käännettyä sen kasvuun.

"Tämä on historiallinen käänne huonompaan, ja tulee näkymään erityisesti kaupungeissa poliisin läsnäolon vähenemisenä. Päätös on räikeässä ristiriidassa hallitusohjelman kanssa, jossa luvataan 7 500 poliisia vuoteen 2022 mennessä", Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan kaikki hallituspuolueet lupasivat ennen eduskuntavaaleja nostaa poliisien määrän 7 850 henkilötyövuoteen.

Ohisalo totesi torstaina, että määrärahoilla turvataan kansallisen ihmiskaupan vastaisen erikoisryhmän ja -verkoston toimintaedellytykset, sekä varmistetaan poliisin läsnäolo alueilla, joissa on heikoin palvelustaso.

Suomen Poliisijärjestöjen Liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne sanoi, että jos poliisin budjetti olisi sama kuin viime vuonna, niin se olisi todellisuudessa pienempi. Näin siksi että esimerkiksi vuokrien ja tietojärjestelmien hinnat nousevat.

Kokoomusedustajat kritisoivat hallitusta myös pitkäjänteisen suunnittelun puutteesta. Kilpi toteaa, että hallituksen budjetointitekniikka pitää poliisia löysässä hirressä.

"Joka vuosi annetaan riittämättömät määrärahat, mitä sitten paikkaillaan vuoden mittaan lisätalousarvioilla. Julkisen talouden suunnitelmassa on sisällä rajut leikkaukset, jotka aina viime hetkellä perutaan."

Näin poliisi ei Kilven mukaan tiedä muutamaa kuukautta pidemmälle, kuinka paljon rahaa sillä on oikeasti käytettävissä. Se taas tekee työn pitkäjänteisestä suunnittelusta ja toiminnan kehittämisestä mahdotonta.

Lue myös

Poliisin toimintamenot nousevat vuonna 2022 – läsnäolo heikon palvelutason alueilla halutaan varmistaa

Lue lisää

Poliisi ratsaa renkaita tällä viikolla tehostetusti

Poliisi ei epäile keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Juha Pylvään kohupuheeseen liittyvän rikosta

Suomalaisten suosikit seuraavaan hallitukseen ovat SDP, kokoomus ja keskusta – perussuomalaiset kelpaavat muiden puolueiden äänestäjistä harvoille

Poliisin toimintamenot nousevat vuonna 2022 – läsnäolo heikon palvelutason alueilla halutaan varmistaa