Kotimaa

Tupakka-askin hinta nousee 50 sentillä ja keskituloisella jää palkasta 90 euroa enemmän käteen – näin budjetti vaikuttaa ihmisten arkeen

Hallitus päätti käynnistää kaksivuotisen kokeilun, jossa kotitalousvähennyksen kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.
Tupakka-askin hinta nousee 50 sentillä. LEHTIKUVA / Jani Koskinen

Keskituloisen palkansaajan tilipussiin jää ensi vuonna enemmän rahaa, ja kotia voi remontoida ulkopuolisen työvoiman avulla nykyistä edullisemmin. Lisäksi paheet saattavat kurittaa jatkossa kukkaroa entistä enemmän. STT kokosi yhteen sen, miten hallituksen budjettiriihen päätökset vaikuttavat arkeen.

Nettopalkat kasvavat

Veronmaksajien keskusliiton mukaan keskituloisen noin 3 578 euroa kuussa tienaavan vuotuinen nettopalkka nousee 90 eurolla. 2 385 euroa ansaitsevan palkkapussi lihoo 60 eurolla ja 9 541 euroa tienaavan 240 eurolla.

Syynä on budjettiriihen veroratkaisut ja sosiaalivakuutusmaksujen ennakoidut muutokset. Keskituloisella tämä tarkoittaa sitä, että veroprosentti on ensi vuonna alenemassa 0,2 prosenttiyksikköä 30,8 prosentista 30,6 prosenttiin.

Siivoojan palkkaaminen halpenee

Hallitus päätti käynnistää kaksivuotisen kokeilun, jossa kotitalousvähennyksen kotitaloustyön sekä hoiva- ja hoitotyön enimmäismäärää korotetaan 2 250 eurosta 3 500 euroon ja korvausprosenttia 40:stä 60:een.

Käytännössä muutokset tarkoittavat esimerkiksi sitä, että jos tilaat yritykseltä kotiisi siivousta, joka maksaa 500 euroa, kotitalousvähennys on tulevaisuudessa 100 euroa suurempi.

Jos taas tilaus maksaa 6 000 euroa, vaikutus on 1 250 euroa.

Täyssähköautojen autovero lähtee, vaikutus keskimäärin 1 500 euroa

Hallitus haluaa edistää autokannan sähköistymistä. Tämän takia täyssähköautojen autovero poistetaan lokakuun alussa ja täyssähköautojen ajoneuvoveron perusveroa korotetaan. Täyssähköauton autovero on 2,7 prosenttia auton hinnasta.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa. Täyssähköautojen keskimääräinen autovero on tällä hetkellä henkilöautoilla noin 1 500 euroa ja pakettiautoilla noin 1 400 euroa.

Myös sähköautojen latausinfraverkoston laajentamiseen ja kaasutankkausverkkoon ehdotetaan lisää rahaa, yhteensä 23,3 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa alennetaan 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025. Muutos koskee vähäpäästöisiä hybridejä ja kaasulla kulkevia työsuhdeautoja.

Opiskelijoiden tulorajoja korotetaan, mutta suuruudesta ei ole tietoa

Hallitus lisäksi päätti, että opiskelijoiden tulorajoja korotetaan väliaikaisesti ensi vuodeksi. Tällä hetkellä opiskelijat saavat tienata 12 498 euroa vuodessa, jos opintotukea nostaa syyskuun alusta toukokuun loppuun. Jos opintotukea nostaa koko vuoden ajalta, tuloraja on 8 352 euroa. Hallitus ei kuitenkaan ole kertonut, kuinka paljon tulorajoja nostetaan.

Tupakkavero nousee ja limonadit kallistuvat

Epäterveelliset elämäntavat tulevat jatkossa kalliimmaksi. Tupakkaveroa korotetaan 117 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana. Veronmaksajien keskusliiton mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tupakka-askin hinta nousee 50 sentillä ja kääretupakkapakkauksen hinta 1,5 eurolla.

Hallitus kertoi myös käynnistävänsä valmistelun, joka tähtää terveysperusteisen veron käyttöönottoon. Ensimmäisenä virvoitusjuomien verotusta muutetaan terveysperusteiseen suuntaan ja sitten valmistellaan veroa myös muihin tuoteryhmiin.

Muun muassa Kaupan liitto kuvailee veroa turhaksi.

Suomessa tuli vuonna 2011 voimaan makeisvero, mutta se poistettiin vuonna 2017. Poiston taustalla oli se, että verosta oli tehty EU-komissiolle kaksi valtiontukikantelua. Komissio ilmoitti epävirallisessa menettelyssä, että se piti veroa valtiontukisääntöjen vastaisena.

Lue lisää

Valtiovarainministeriö aloitti neuvottelut ensi vuoden budjetista – Saarikolle keskeistä on työvoiman saatavuus

Jos vasemmistopuolueet olisivat saaneet tahtonsa läpi, puunmyynnistä maksettaisiin nykyistä ankarammat verot

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Ylelle: Kiinteät puupolttoaineet verolle

Verohallinnon kysely: Lähes kaikki suomalaiset maksavat veronsa tunnollisesti ajallaan ja ylpeinä