Kotimaa

STM kertoo tänään muutoksista koronatestaukseen ja -jäljitykseen – IS:n tietojen mukaan rokotettujen testaamisesta luovutaan suurelta osin

Lievästi oireileville perusterveille ihmisille, jotka ovat saaneet kaksi rokotetta, ei jatkossa suositella hakeutumista koronatesteihin.
LEHTIKUVA / Markku Ulander
Jos on koronaviruksen oireita tai epäily tartunnasta, voi vastedeskin hakeutua testiin.

Koronaviruksen kansalliseen testaus- ja jäljitysstrategiaan on tulossa päivityksiä. Muutoksista kerrotaan tiedotustilaisuudessa tänään iltapäivällä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan täyden koronarokotesuojan saaneiden ihmisten testaamisesta ollaan osittain luopumassa.

Lievästi oireileville perusterveille ihmisille, jotka eivät kuulu erikseen määriteltyihin ryhmiin ja jotka ovat saaneet kaksi rokotetta, ei jatkossa suositella hakeutumista koronatesteihin. Suositus koskee myös niitä, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin yli kuusi kuukautta sitten ja saaneet sen jälkeen yhden rokoteannoksen.

Kaikilla, joilla on koronaviruksen oireita tai epäily tartunnasta, on kuitenkin tulevaisuudessakin mahdollisuus hakeutua testiin.

Kaksi rokotetta saaneista testataan jatkossa matalalla kynnyksellä muun muassa sosiaali- ja terveysalan työntekijät, koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat ihmiset sekä sairaalahoitoon tai päivystykseen saapuvat potilaat.

Uusien suositusten taustalla on tavoite vapauttaa testauskapasiteettia ja sairaanhoidon henkilöstöresursseja muiden sairauksien diagnosoimiseen ja hoitamiseen, IS kertoo.

Jos epidemiatilanne vaatii, ohjeistuksesta voidaan myös poiketa alueellisesti.

Lue lisää

Yle uutiset: Baariin pääsyn mahdollistavan koronapassin käyttöönotto on hyvin lähellä – Kainuussa ei saa maksuttomia testejä koronapassia varten

Tutkimus: Modernan koronarokote tuottaa enemmän vasta-aineita kuin Pfizerin

S-ryhmä tuo koronan kotitestit myyntiin ensi viikosta alkaen

Pfizerin toimitusjohtaja: Koronarokotteesta tarvitaan todennäköisesti kolmas annos