Kotimaa

Metsähallitukselta neuvo tunturissa vaeltavalle ikävän lieveilmiön seurauksena: "Älä siirrä yhtään kiveä"

Vuosisatojen aikana kivilatomuksia on tehty tunturiin niin rajamerkeiksi, reittimerkeiksi kuin maanmittausta varten.
Kuvassa Keimiötunturin rajamerkki Metsähallituksen päiväämättömässä kuvassa. LEHTIKUVA / HANDOUT / Metsähallitus/ Emilia Jääskeläinen

Tuntureilla osa vanhoista muinaisjäännöksistä on hautautunut retkeilijöiden kasaamien kivien alle, kertoo Metsähallitus.

Vuosisatojen aikana kivilatomuksia on tehty tunturiin niin rajamerkeiksi, reittimerkeiksi kuin maanmittausta varten. Osa kivilatomuksista on suojeltu muinaismuistolailla ja niihin kajoaminen on kielletty, vaikkei maastossa olisikaan erillistä kieltoa.

Metsähallituksen mukaan suurinta osaa muinaisjäännöskohteista ja muista arvokkaista arkeologisista kulttuuriperintökohteista ei pystytä merkitsemään maastoon kyltillä, koska kohteita tunnetaan Suomessa yli 50 000.

Metsähallituksen mukaan osa retkeilijöistä on syystä havahtunut kiven kasaamisen aiheuttamaan ongelmaan ja pyrkii purkamaan toisten tekemiä kivikasoja. Vanhaa kivilatomusta, jonka päälle on kasattu uusia kiviä, on kuitenkin vaikea erottaa retkeilijöiden kivikasoista, minkä vuoksi purkaminen pitää jättää ammattilaisille.

Metsähallitus antaa retkeilijöille yksinkertaisen ohjeen olla siirtämättä yhtään kiveä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa vanhoja reittimerkkejä on hajotettu

Retkeilijöiden kivien alle on jäänyt esimerkiksi yksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitseva Ruotsin vallan aikainen rajamerkki. Rajamerkin kohdalla kulkee vanha Kemin ja Tornion välinen raja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Sompion luonnonpuistossa kulkevan historiallisen Ruijanpolun vanhoja, reittimerkkeinä toimivia merkkikivilatomuksia on taas systemaattisesti hajotettu viime vuosina.

Metsähallituksen mukaan kivien latominen myös muuttaa tunturien lakia kivettömämmiksi ja aiheuttaa vahinkoa kivien pinnalla kasvavalle jäkälälle.

Lue lisää

Yle uutiset: Laulujoutsenet kokoontuvat valtaviin muuttoparviin – parhailla ruokapaikoilla voi nähdä pitkälle toistatuhatta joutsenta

Komeilevat maaruska ja puuruska täydentävät nyt toisiaan Lapissa – Etelä-Suomelle tuo tasoitusta värikylläinen vaahtera

Video: Livojoelle kuljetetaan helikopterilla 800 tonnia kutusoraa kaloille – reilun viikon aikana tehdään yli 550 lentoa

Kansallispuistot nauttivat ennätyssuosiosta: "Luonnon ensi kertaa löytäneet ovat tulleet jäädäkseen"