Kotimaa

Kolmatta koronarokotetta tarjotaan nyt immuunipuutteesta kärsiville – seuraavana listalla on rokotteet ensimmäisenä saanut hoitohenkilökunta

Suomi on varautunut rokottamaan kaikki kansalaisensa kolmeen kertaan, mutta toistaiseksi sellaista ei suunnitella.
Timo Filpus
Rokotekattavuudessa on pieniä alueellisia eroja, mutta yli 12 vuotiaista yli 60 prosenttia on rokotettu kaikissa sairaanhoitopiireissä.

Lähes kaikki sairaanhoitopiirit ovat alkaneet tarjoamaan kolmatta rokotetta voimakkaasta immuunipuutteesta kärsiville henkilöille.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos THL antoi ohjeistuksen kolmannen rokotteen antamisesta viime perjantaina, ja kolmas rokotekierros on aloitettu paikoin välittömästi.

Käytännössä nekin sairaanhoitopiirit, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet kolmannen rokotekierroksen aloittamisesta, kertovat noudattavansa rokotuksissa THL:n suosituksia.

Paikoin rokotuksen ohjeita tarkastellaan viikoittain, jolloin uutta ohjeistusta ei ole vielä ehditty ottaa käyttöön.

Voimakkaasta immuunipuutteesta kärsivinä pidetään ihmisiä, jotka ovat saaneet esimerkiksi elin- tai kantasolusiirron, joita hoidetaan immunosupressiivisilla syöpähoidoilla tai muilla immunosupressiivisilla lääkkeillä, tai jotka kärsivät kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta.

Lisäksi esimerkiksi vaikeasta tai keskivaikeasta synnynnäisestä immuunipuutoksesta kärsivät tai pitkälle edennyttä HIViä sairastavat ihmiset pyritään rokottamaan kolmannen kerran. Näin on myös muiden lääkärin arvioimien vakavien immuunipuutteisten tilojen kanssa.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri teki päätöksen kolmannen rokoteannoksen antamisesta jo viime torstaina, ennen THL:n suositusta asiassa. Syynä päätökseen oli vanhenemassa oleva rokote-erä.

Husilla oli vielä viime torstaina hallussaan 15 000 annosta Modernan koronarokotetta, jonka viimeinen käyttöpäivä on tänään keskiviikkona.

Rokotteen vanhenemisen vuoksi kolmansia rokotuksia jaettiin vakavasti immuunipuutteisten lisäksi myös niille terveydenhoidon ammattilaisille, jotka saivat kaksi koronarokoteannosta kolmen viikon väliajalla vuoden alussa.

THL valmistelee parhaillaan valtakunnallista ohjetta kolmannen rokotteen antamisesta lyhyellä rokotusvälillä rokotetuille myös muualla maassa.

Koronapotilaita hoitavan terveydenhuollon henkilökunnan lisäksi lyhyellä välillä rokotettiin alkuvuodesta myös hoivakotien asukkaita ja heidän parissaan työskenteleviä hoitajia.

Myöhemmin pidemmän rokotevälin havaittiin takaavan paremman suojan. Nykyisin ensimmäisen ja toisen rokotuksen väli on Suomessa 6–12 viikkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi lauantaina Ylen ykkösaamussa, että Suomi on tehnyt hankintasopimukset kolmannesta rokotteesta kaikille suomalaisille.

Päätöstä kaikkien suomalaisten rokottamisesta kolmanteen kertaan ei ole tehty, vaan tavoite on varmistaa rokotteiden riittävyys jos kolmas rokotus katsotaan tarpeelliseksi.

Kolmannen rokoteannoksen tarpeellisuudesta ei ole yksimielisyyttä. Arvostettu englantilainen lääketieteellinen julkaisu the Lancet arvioi viikko sitten maanantaina, ettei kolmas rokote ole perusterveelle väestölle vielä ajankohtainen.

Samassa artikkelissa kuitenkin arvioitiin, että kolmas annos voi tulla tarpeelliseksi ajan myötä.

Kahden rokotteen antaman suojan on huomattu hiipuvan jossain määrin ajan kuluessa, mutta selvyyttä siitä, kuinka paljon immuniteetti laskee, ei vielä ole.

Toistaiseksi Suomessa jatketaan kahden rokoteannoksen antamista suunnitelmien mukaan. Tiistaihin mennessä molemmat rokoteannokset oli saanut 66,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä.

Lue lisää

Modernan koronarokote on tehokas 6–11-vuotiailla lapsilla, yhtiö kertoo

MT-kysely: Suomalaisten mielipiteet jakautuvat lähes tasan koronarokotuksen pakollisuudessa – 43 prosenttia kannattaa rokotuspakkoa, 41 prosenttia vastustaa

Pfizer ja Biontech lupaavat 95,6 prosentin tehoa rokotteensa kolmannelle annokselle

THL ja STM: Suomalaisten rokotusinto hiipunut – "Jokainen kohtaa koronaviruksen jossain vaiheessa"