Kotimaa

Pääkaupunkiseutu on kärsinyt tänä vuonna tuntuvasta maan sisäisestä muuttotappiosta – suurimmat muuttovoitot ovat maakunnissa

Maakuntakeskuksista Oulu, Seinäjoki, Jyväskylä ja Hämeenlinna ovat plussalla. Monet maakuntakeskusten ympäryskunnat kasvattavat niin ikään väestöään.
Twitter
Timo Aron Twitter-päivitys.

Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kärsineet tänä vuonna tuntuvaa muuttotappiota.

Pääkaupunki Helsingistä muualle maahan on muuttanut tammikuun ja elokuun välisenä aikana 3 618 henkilöä. Espoo on miinuksella 527 ja Vantaa 877 asukasta.

Edellisvuonna 2020 Helsingin muuttotappio oli 114 ja Espoon 607 asukasta. Suomen kaksi suurinta kuntaa ovat siis toista vuotta peräjälkeen pakkasella maan sisäisessä muuttoliikkeessä.

Suurin voittaja maan sisäisessä muuttoliikkeessä on tänä vuonna ollut Tampere, jonne muutti muualta maasta tammi–elokuussa 1 581 ihmistä. Tampereen kasvu on jatkunut vakaana, sillä edellisvuonna vastaavana ajanjaksona Pirkanmaan maakuntakeskus keräsi 1 524 muuttajaa muualta Suomesta.

Maakuntakeskuksista toiseksi suurin voittaja tänä vuonna on ollut Kuopio. Pohjois-Savon ytimeen on suunnannut 799 uutta asukasta.

Maan sisäisessä muuttovoitossa voittajia ovat viimeisten kahden vuoden aikana olleet Uudenmaan kehyskunnat, kärjessä Tuusula ja Järvenpää.

Muuttoliike vetää rivakasti myös maakunnissa, jotka keräävät tällä kertaa suurimmat muuttovoitot. Maakuntakeskuksista Oulu, Seinäjoki, Jyväskylä ja Hämeenlinna ovat plussalla.

Monet maakuntakeskusten ympäryskunnat kasvattavat niin ikään väestöään. Nopeinta kasvu on ollut Turun ympäryskunnissa Kaarinassa ja Raisiossa sekä Tampereen naapureissa Kangasalla, Nokialla ja Pirkkalassa. Kempele kasvaa Oulun kyljessä ja Janakkala Hämeenlinnan kainalossa. Joensuun naapuri Kontiolahti jättää Pohjois-Karjalan maakuntakeskuksen varjoonsa muuttovoitossa.

Pitkään muuttotappioita kärsinyt Savonlinna on onnistunut kääntämään kelkan ja kasvaa nyt toista vuotta peräjälkeen. Pienemmistä seutukaupungeista myös Uusikaupunki, Raasepori ja Lohja erottautuvat edukseen.

Vaikka pääkaupunkiseudun tappiot maan sisäisessä muuttoliikkeessä ovat kovia, paikkaa metropolialue tilannetta maan rajojen ulkopuolelta suuntautuvalla muuttoliikkeellä.

Helsinkiin kertyi nettomaahanmuuttoa kuluvan vuoden tammi–elokuun välisenä aikana reilut 2 700 henkeä, Espooseen yli 1 600 ja Vantaallekin vajaa 1 300 henkeä.

Muu maa houkuttelee maahanmuuttajia pääkaupunkiseutua heikommin. Vain Tampereelle, Turkuun ja Ouluun on muuttanut tänä vuonna yli 500 ihmistä muista maista.

Kehityskulku käy ilmi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n johtavan asiantuntijan Timo Aron Twitterissä jakamasta tilastossa, jossa tarkastellaan maan sisäistä muuttoliikettä tammikuusta elokuuhun 2021.

Lue lisää

Liike Nyt liittyi perussuomalaisten välikysymykseen maahanmuutosta

Lintilä onnistui mahdottomassa

Katso tästä, miten ilmastonmuutos jyllää maakunnassasi ja miten siihen aiotaan sopeutua – alkutuotannolle luvassa ongelmia, mutta myös mahdollisia etuja

Muuttoliike kaupunkeihin on ollut osittain pakon sanelemaa – entistä useammalla on mahdollisuus asua ja elää väljemmin