Kotimaa

Itse tehdyn pommin Nurmijärvellä poliisiaseman pihalle vienyt mies tuomittiin useista rikoksista neljän vuoden vankeuteen

Mies on oikeuden mukaan kertonut myös saatananpalvontaan liittyvästä "tuhoamisideologiastaan".
Käräjäoikeus määräsi 24-vuotiaan miehen aiemmin mielentilatutkimukseen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Nurmijärvellä poliisiaseman pihalle pommin viime marraskuussa vieneen miehen neljän vuoden vankeuteen. Käräjäoikeus määräsi 24-vuotiaan miehen aiemmin mielentilatutkimukseen, missä tämä todettiin alentuneesti syyntakeiseksi, eli hän ei ole täysin ymmärtänyt tekoaan.

Maanantaina antamassaan tuomiossa käräjäoikeus tuomitsi miehen muun muassa alentuneesti syyntakeisena tehdyistä kahdesta murhan yrityksestä ja räjähderikoksesta.

Oikeuden mukaan mies vei poliisiauton viereen itse tekemänsä räjähteen, joka oli kestokassissa. Tuomiossa kerrotaan, että miehen valmistamaa räjähdettä vastaava räjähde ja sen laukaisumekanismi todettiin poliisin tutkimuksissa toimivaksi ja hengenvaaralliseksi.

Tuomion mukaan mies on kertonut harrastaneensa räjähteiden rakentamista noin vuoden ajan ja etsineensä sitä varten tietoa internetistä. Mies on oikeuden mukaan kertonut myös saatananpalvontaan liittyvästä "tuhoamisideologiastaan".

Oikeudelle mies kertoi tehneensä teon pelottelutarkoituksessa ja että kohteena oli poliisi instituutiona yksittäisten poliisien sijaan. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt miehen väitteitä uskottavina. Sen mukaan teko oli suunnitelmallinen sekä kokonaisuutena arvostellen törkeä.

"(Tuomittu) oli pitänyt täysin varmana, että poliisi menee tutkimaan kassia. Tähän nähden käräjäoikeus ei pidä uskottavana (tuomitun) vastauksessaan esittämää väitettä siitä, että tekoa ei ollut ollut tarkoitus kohdentaa poliiseihin, tuomiossa sanotaan."

Mies tuomittiin myös alentuneesti syyntakeisena tehdyistä vahingonteoista ja törkeän vahingonteon yrityksestä. Tuomion mukaan mies muun muassa sytytti Nurmijärven seurakunnan siunauskappelin tuleen marraskuussa ja yritti sytyttää Nurmijärven kirkon tuleen joulukuussa. Oikeudessa mies kertoi, että tulipalojen sytyttämisen syynä oli tuhopolttamisen himo ja kohteet valikoituivat kristinuskon takia.

STT ei julkaise alentuneesti syyntakeisena tuomitun henkilön nimeä.

Lue lisää

Poliisia ammuttiin metrin päästä otsaan – poliisi julkisti lisätietoja Hämeenlinnan syyskuisesta ampumistapauksesta, poliisin aseenkäytöstä ei aloiteta esitutkintaa

Video: Posiolla eksynyt vaeltaja sytytti nuotion, jotta poliisin drone löytäisi hänet – laitteiden avulla on löydetty jo kymmeniä eksyneitä

Kävikö susi mahdollisesti koiraa ulkoiluttaneeseen henkilöön kiinni Kauhajoella? Pohjanmaan poliisi selvittää asiaa

Hoitavatko suomalaiset poliisit kohta ruotsalaisten töitä Lapissa? "Kyllä tämä käytännössä tarkoittaa sitä", arvioi SPJL maiden välistä uutta sopimusta