Kotimaa

Vuoden nautapaimen valitaan viikonloppuna – kisassa pärjääminen vaatii koiralta erilaisia ominaisuuksia kuin perinteinen laitumilla toimiminen

Nautapaimennusmestaruudesta kisataan viikonloppuna Juvalla ja Mikkelissä luomulypsykarjatiloilla. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2008 lähtien.
Ann-Mari Lintunen
Hallitsevat vuoden nautapaimenet vuonna 2020 Heikki Teittinen ja Nikke laiduntöissä omalla kotikentällään Juvan Muumaassa.

Suomen paimenkoirayhdistyksen järjestämä Vuoden nautapaimen -kilpailu ottaa tulevana viikonloppuna askeleen aidoksi mestaruuskilpailuksi. Kahden karsintalähdön lisäksi 6 parasta koirakkoa mittelevät lopuksi taidoistaan vaikeutetulla finaaliradalla.

Juvalaisen paimenkoira-aktiivin Heikki Teittisen luotsaama kilpailu hajautuu kahdelle eri tilalle, Jokainen 24 kilpailijasta suorittaa radan lauantain ja sunnuntain aikana.

Uusi kisapaikka on Matti Tuhkalaisen tila Mikkelin Vehmaskylässä. Molemmat tilat ovat luomulypsykarjatiloja, joissa koirat paimentavat nautoja päivittäin vaihtelevissa tehtävissä. Koirat myös avustavat laajoilla laidunalueilla pitkän kesäkauden ajan ja mahdollistavat eläinten päivittäisen ulkoilun ympäri vuoden.

Kokoavien paimenkoirarotujen bordercollien ja working kelpien käyttäminen nautapaimennuksessa on varsin pohjoismainen ilmiö. Lajin emämaassa Britanniassa koiria käytetään lähinnä lammaspaimennukseen.

Nautatyö vaatii koiralta hiukan erilaisia ominaisuuksia, tai lisäominaisuuksia, kuin perinteinen laitumilla toimiminen. Koirien on sopeuduttava myös ahtauteen ja sisätiloihin.

Ihan jokaisesta koirasta ei tämän vuoksi tule täydellistä karjatilan koiraa, mutta moni yltää huimaan taitoon ja mitä vaihtelevimpiin tehtäviin.

Viime vuosina myös kansainvälinen nautakilpailutoiminta on virinnyt. Ensimmäiset EM-kisat pidettiin 2019 Ranskassa ja PM-kisat samana vuonna Ruotsissa.

Koronapandemian vuoksi molemmat kilpailut ovat jääneet tauolle, kuten myös lammaspaimennuksen eurooppalaiset arvokisat. Vuonna 2022 päästään toivottavasti mittelemään Pohjoismaiden nautapaimennusmestaruudesta Suomessa Juvalla.

Karsintalähdöissä koirakkojen työstettävänä on 4-5 hiehon ryhmä, jotka koira ensin hakee ohjaajansa luo, kuljettaa sen läpi porttien, jakaa ryhmästä erilleen 2 eläintä, ja lopuksi häkittää eläimet.

Finaalissa vaikeuskerroin lisääntyy tuplahakuradalla: haettavia nautaryhmiä on kaksi, isosta eläinryhmästä erotetaan taas puolet, joilla jatketaan radan suorittamista ja lopuksi lastataan eläimet kuljetustraileriin.

Lue lisää

Paimennuksessa koiran ja ihmisen persoonien yhteensopivuus voi ratkaista, SM-kisoissa nähtiin maagisen eleettömiä suorituksia ja lajin haastavuutta – "Kehitys on Suomessa ollut huimaa"

Puske vaan, minä en väistä! Kovapintainen työkoira Buzz pistää videolla pässit aisoihin

Katso video: Vuohikin taipuu koiran paimennettavaksi

Paimennuksen SM-kulta Michaela Wikbergille ja Sune-koiralle