Kotimaa

Lastenhoitajien joukkopako uhkaa päiväkoteja – JHL: "Pahimmillaan ulkona on ollut yli 50 lasta, mutta vain kolme lastenhoitajaa ja yksi avustaja"

Lastenhoitajat ovat uupuneita, eikä sijaisuuksiin tahdo löytyä tekijöitä.
Jaana Kankaanpää
Varhaiskasvatuslain tiukennus astui voimaan elokuun alussa. Sen mukaan lasten ja hoitajien suhdeluvuista voi poiketa vain lasten äkillisissä hoidon tarpeen muutoksissa. Tiukennus ei kuitenkaan käytännössä toteudu. Arkistokuva.

Varhaiskasvatuksen henkilöstöä edustavaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ään ei koskaan ole tullut näin paljon yhteydenottoja lastenhoitajilta kuin viimeisen kolmen vuoden aikana, liitto tiedottaa.

Viesteistä kantautuu huoli lasten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumisesta ja henkilöstön jaksamisesta. Ammattiliitto JHL haluaa pysäyttää kriisin.

"Emme voi antaa tilanteen jatkua tällaisena ja vain seurata, kun lastenhoitajat väsyvät ja menettävän työkykynsä. Vaadimme, että opetus- ja kulttuuriministeriö ja eduskunnan sivistysvaliokunta selvittävät pikimmiten, mikä on johtanut tähän tilanteeseen. Tarvittaessa varhaiskasvatuslakia on muutettava henkilöstörakenteen osalta, jotta kriisi ei jatku ja pahene", vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

JHL vaatii pikaista muutosta kasvatusvastuullisen henkilöstön ja lasten välisen suhdeluvun tarkasteluun.

"Suhdeluvun tarkastelu koko päiväkodin tasolla vaarantaa lasten turvallisuuden ja aiheuttaa kohtuutonta huolta lastenhoitajissa. Lastenhoitajat ovat usein vastuussa koko lapsiryhmästä yksin, kun ryhmän muut mitoitukseen laskettavat henkilöt ovat kokouksissa, tapaamisissa, koulutuksessa, suunnittelemassa työtään tai sairaana. Pahimmillaan ulkona on ollut yli 50 lasta, joukossa myös erityistä tukea ja hoitoa tarvitsevia lapsia. Tämän lapsimäärän kanssa on ollut vain kolme lastenhoitajaa ja yksi avustaja", Niemi-Laine kertoo tuohtuneena.

Varhaiskasvatuslain tiukennus astui voimaan 1.8. Sen mukaan suhdeluvuista voi poiketa vain lasten äkillisissä hoidon tarpeen muutoksissa. Tiukennus ei kuitenkaan käytännössä toteudu.

Liiton saamien yhteydenottojen mukaan lastenhoitajat eivät pysty enää tekemään työtään työmoraalinsa ja arvojensa mukaisesti. Huoli lapsista ja lapsen yksilöllisestä huomioimisesta uuvuttaa heitä.

"Sijaisia ei ole saatavilla ja tilannetta paikataan ottamalla avustavaa henkilökuntaa lapsiryhmiin hoitajiksi. Vakituiset sijaiset irtisanoutuvat ja ottavat mieluummin sijaisuuskeikkoja vastaan, kun eivät enää jaksa työskennellä vallitsevassa kaaoksessa joka päivä", kuvaa JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Minna Pirttijärvi.

Niemi-Laineen ja Pirttijärven mukaan päiväkotien tavallisiin ryhmiin on ryhdytty myös sijoittamaan vahvaa kehityksen ja oppimisen tukea tarvitsevia ja monikulttuurisia lapsia. Tämä on johtanut siihen, että lasten tasapuolista huomioimista on entistä vaikeampi toteuttaa.

Lue lisää

Haavoittuvassa asemassa olevat lapset ovat ilman suojaa myös verkossa

THL: Alle 12-vuotias jatkossa koronatestiin, jos hänellä on oireita ja altistus on varmaa – samassa luokassa oleminen ei automaattisesti tarkoita sitä

Tutkimus: Valtaosa 4–6-vuotiaista liikkuu tarpeeksi – reipasta liikuntaa pitäisi olla enemmän

Uutissuomalainen: Yksityisen varhaiskasvatuksen voitontavoitteluun ei tule rajoituksia – mutta luvanvaraisuus etenee