Kotimaa

Kysely: Yrittäjistä reilu kolmannes ei halua palkata uusia työntekijöitä

Suosituimpia työllistämisen tukikeinoja olisivat esimerkiksi määräaikaisuuksien helpottaminen, palkkatuki, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle 10 hengen yrityksissä ja paikallisen sopimisen lisääminen.
Yrittäjistä 36 prosenttia ei aio palkata uusia työntekijöitä, kerrotaan Suomen Yrittäjien kyselyssä. LEHTIKUVA / Mesut Turan

Yrittäjistä 36 prosenttia ei aio palkata uusia työntekijöitä, kerrotaan Suomen Yrittäjien kyselyssä. Yrittäjägallupin mukaan etenkin palvelualoilla on yrityksiä, jotka eivät aio työllistää. Eniten työllistämistä suunnittelevia yrityksiä on teollisuudessa.

Kyselyn mukaan yrittäjien parissa suosituimpia työllistämisen tukikeinoja olisivat esimerkiksi määräaikaisuuksien helpottaminen, palkkatuki, henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen alle 10 hengen yrityksissä ja paikallisen sopimisen lisääminen.

Suomen Yrittäjien mukaan erityisesti alle kymmenen ihmistä työllistävät yritykset tarvitsevat apua työllistämisessä, jota helpottaisi järjestön mukaan irtisanomissuojan heikentäminen.

"Koronakriisi on iskenyt lujaa tähän ryhmään. Näitä yrityksiä on paljon ja heitä pitäisi rohkaista työllistämään" Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Kyselyssä 70 prosenttia yrityksistä kertoi, että ne työllistäisivät enemmän, jos työehdoista voisi sopia enemmän paikallisesti.

Tutkimuslaitos Kantar haastatteli kyselyä varten elokuussa 1  040:tä yrittäjää sekä yrityksen edustajaa. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, jolla on noin 115  000 jäsenyritystä. Jäsenyrityksistä 50  000 on työnantajayrittäjiä, jotka työllistävät noin 660  000 henkilöä.

Lue lisää

Teollisuusliitto pyrkii kirjekampanjalla yritysten kanssa sopimuspöytään – uusintakutsuja lähetetty kieltäytyjille

"Korona-aika oli työpaikkojen luottamuskoulu" – enää paluuta vanhaan läsnätyöruljanssiin ei ole, EK ja Yrittäjät arvioivat etätyön jatkoja

Yrittäjägallup: Työvoimaa tarvitaan nyt erityisesti maaseudulla

Ruoka-alan edunvalvonta vahvistuu Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan voimin – "Monet maataloudessa toimivat yritykset ovat MTK:n rinnalla myös meidän jäseniä"