Kotimaa

Rakennusteollisuus: Rakentamisen suhdanne on kääntynyt vauhdilla paremmaksi

Etujärjestö ennustaa, että rakentaminen lisääntyy tänä ja ensi vuonna reilun prosentin tai kaksi. Viime vuonna rakentaminen supistui neljä prosenttia.
Rakennusteollisuuden mukaan vauhdittajana on asuntotuotanto, joka on noussut jälleen ennätystasolle. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Rakentamisen suhdannetilanne on kääntynyt nopeasti paremmaksi, kertoo Rakennusteollisuus RT.

Rakennusteollisuuden mukaan vauhdittajana on asuntotuotanto, joka on noussut jälleen ennätystasolle. Järjestö arvioi, että asuntoaloituksia kertyy tänä vuonna 44  000, mikä ylittää neljänneksellä pitkän aikavälin keskimääräisen tarpeen.

"Käänne rakentamisen näkymissä on ollut nopea. Aiempi epävarmuus ja heikko kysyntä on kääntynyt huoleen kovasta kustannuskehityksestä sekä materiaalien ja työvoiman saatavuudesta", sanoo Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tiedotteessa.

Omakotitalorakentaminen on saanut koronapandemiasta voimakkaan piristysruiskeen. Aloituksia on 17 prosenttia viimevuotista enemmän.

Kerrostalorakentamisessa vuokra-asuntotuotanto vähenee, mutta omistusasuntojen osuus kasvaa.

"Asuntorakentaminen on nyt lähihistorian ennätystasolla, mutta Suomen asuntomarkkinoiden tilanne on vakaa. Korkeat tuotantomäärät vastaavat vähäiseen myynnissä olevien uusien asuntojen tarjontaan ja kovaan kysyntään. Asuntotuotanto hidastuu vähitellen ensi vuodesta alkaen", Vihmo arvioi.

Suomessa rakentamisen määrä kehittyy muihin Pohjoismaihin verrattuna ääripäiden kautta. Heilahtelut lasku- ja noususuhdanteissa ovat meillä Vihmon mukaan isompia.

"Rakentamisen voimakas suhdannevaihtelu ei ole hyväksi kansantaloudelle eikä rakentamiselle. Rakentamiselle pitäisi luoda entistä ennakoitavampi toimintaympäristö pitkäjänteisillä infrahankkeilla, sujuvalla kaavoituksella ja sääntelyn johdonmukaisuudella", Vihmo vaatii.

Hänen mukaansa se tasoittaisi suhdannevaihteluita ja tukisi riittävää asuntotuotantoa pitkällä aikavälillä. Sillä voitaisiin välttää myös tänä vuonna nähdyn kaltaisia kustannuspiikkejä.

Lue lisää

Hiekan liikakäyttö turmelee ympäristöä Itä-Aasiassa – Kiinassa on valtava kysyntä hiekasta, josta valmistetaan betonia ja asfalttia

Ympäristöministeriö ja Business Finland jakavat 40 miljoonaa euroa tukea vähähiiliseen rakentamiseen

Sahatavaran huippuhinnat saattavat hillitä puurakentamista – talopakettien hinnnoittelu ongelmallista, toimitusajat venyneet

Yhä useampi nuori haaveilee omakotitalosta – "Kaupunkiluonto ei enää riitä alle 25-vuotiaille"