Kotimaa

Nyt on taas aika istuttaa kukkasipulit – asiantuntija kertoo, mitä asioita istuttamisessa kannattaa huomioida ja milloin se on vielä järkevää

Kukkasipulit pitävät multavasta kukkapenkin mullasta.
Satu Lehtonen, MT:n arkisto
Kukkasipulit tulisi istuttaa niin, että istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Ohje pätee kukkasipuleihin kasvista riippumatta.

Nyt on taas aika istuttaa kukkasipuleita ensi kevään kukkaloistoa varten. Kukkasipulit istutetaan maahan tyypillisesti joka vuosi syys-lokakuussa.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo, että syksyisellä istuttamisella jäljitellään kukkien luontaista elämänkaarta.

"Luontaisilla kasvupaikoillaan Välimeren itäpään vuoristoissa nämä kasvit ovat asettuneet talvilepoon", Jalkanen huomauttaa.

Kun kukkasipulit istutetaan syksyllä, ne saattavat jo ennen talvea työntää ulos ensimmäiset juurenalut. Tämä ei kuitenkaan ole Jalkasen mukaan välttämätöntä.

Vaikka kukkasipulien istutuskausi kestää yleensä syys-lokakuun, on istuttaminen mahdollista myöhemminkin. Jalkanen kertoo itse istuttaneensa sipuleita jopa hieman jäiseen maahan.

"Kukkasipuleiden perusistutussääntöön kuuluu se, että niin kauan kun niitä maahan saa, niitä voi istuttaa. Itsekin olen laittanut tulppaaneja joskus vuosia sitten maahan niin, että olen puhkaissut maahan reiän rautakangella", hän sanoo.

Jalkanen varoittelee kuitenkin, että jos kukkasipulit laittaa maahan vasta joulukuussa, voi käydä niin onnettomasti, että kovat pakkaset tuhoavat sipuleiden kasvustot ja samalla toiveet kevään kukkaloistosta.

"Onhan siinä riskinsä, että ne sitten jäätyvät umpinaisiksi ja paleltuvat", Jalkanen muistuttaa.

Jos siis haluaa pelata varman päälle, kannattaa kukkasipulit laittaa maahan syys-lokakuussa.

Mikäli kodin nurkista löytyy vaikka vielä marraskuussa kukkasipuleita, ei peli kuitenkaan ole menetetty. Mikäli maa on vielä tuolloin sula, Jalkanen kannustaa laittamaan sipulit maahan.

"Siinä on kuitenkin riskinä sellainen, että se sipuli on ollut väärissä lämpötiloissa, eikä ole enää ainakaan parhaassa iskussa, koska se ei ehdi saada kylmäkautta, jonka se tarvitsee", hän huomauttaa.

Esimerkiksi tulppaani tarvitsee ennen kevättä kukkiakseen 16 viikon kylmän kauden.

Ennen kuin kukkasipuleita lähtee istuttamaan maahan, on syytä kiinnittää huomiota pariin asiaan. Ensimmäisenä Jalkanen mainitsee kasvupaikan. On siis tärkeä, että kukkasipulit istutetaan sellaiseen paikkaan, josta ne näkyvät hyvin, jotta ne voivat tuottaa iloa katselijoilleen.

"Ei niitä piiloon kannata laittaa", hän sanoo.

Toisaalta on myös tärkeää huomioida kasvin kannalta hyvät olosuhteet. Käytännössä kukkasipulit eivät vaadi valoa, joten ne voi istuttaa myös varjoisaan paikkaan.

Liika kosteus on kuitenkin kukkasipuleille huono juttu.

"Jos tiedetään, että se on aina märkä, niin ei siihen", Jalkanen neuvoo vältettävän kasvupaikan.

Kukkasipulit pitävät multavasta kukkapenkin mullasta.

Jalkasen ei tarvitse kauaa miettiä, kun häneltä kysyy yleisintä virhettä kukkasipuleiden istuttamisessa. Yleisin möhläys on se, että kukkasipulit istutetaan liian märkään maahan. Toinen yleinen virhe on se, että sipulit istutetaan liian syvälle.

Kukkasipulit tulisi istuttaa niin, että istutussyvyys on kolme kertaa sipulin korkeus. Ohje pätee kukkasipuleihin kasvista riippumatta. Jos sipulin istuttaa liian syvälle, ei kukka jaksa nousta maan pinnalle talven jälkeen.

"Jos panee lapion syvyyden verran syvälle, ei sieltä tule mitään ylös. Siinä ei riitä potku tulla sen maakerroksen läpi", Jalkanen korostaa.

Jos taas sipulit on istutettu liian pintaan, on suurempi riski siihen, että ankara talvi palelluttaa sipulit.

Toiminnanjohtaja vinkkaa, että kukkasipulipaketin kyljessä on yleensä hyvät ohjeet istuttamiseen.

Kukkasipuleissa ei Jalkasen mukaan ole olemassa mitään erityisiä suosikkikasveja. Tämä johtuu siitä, ettei markkinoille ole enää moneen vuoteen tullut uusia sipulikasveja.

"Nämähän ovat viljelykasveja, jotka ovat olleet useita satoja vuosia käytössä, ja suurin piirtein on jo keksitty ne kaikki. 40 vuoteen ei ole tullut yhtään uutta sipulikasvia", Jalkanen huomauttaa.

Lue lisää:

Laatokan Karjalassa sijaitsi Suomen kukkasipulikeidas – nykyisin joulukukissa kotimaisuus on vahvoilla, mutta sipulit tuontitavaraa

Muistilapuista ja trukkilavoista järjestelmiin ja linjastoihin – kukkien tie kuluttajalle on erilainen kuin ennen

Turhake vai ihana piristys? Leikkokukillakin on ympäristövaikutuksensa – suurin osa niistä lentää kimppuun Afrikasta

Lue lisää

Säilytätkö sinäkin tomaatit väärin? Asiantuntija kertoo, mikä on oikea tapa

Suomalaiselle ruualle on tulossa uusi suuri ostaja Norjasta: "Tavoitteenamme on tulla yhdeksi ruokakaupan neljästä merkittävästä toimijasta"

Narsissit valtaavat Suomen torstaina – löytäjä saa pitää pelastetun narsissipaketin!

Ystävänpäivä lähestyy – pakkanenkaan ei pidättele leikkokukkien ostajia