Kotimaa

Inflaatio nousi syyskuussa 2,5 prosenttiin – syynä muun muassa omakotitalojen remonttien kallistuminen

Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan syyskuussa 3,4 prosenttia.
Inflaation nousun takana oli muun muassa bensiinin ja dieselin kallistuminen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos kasvoi syyskuussa 2,5 prosenttiin, kertoo Tilastokeskus. Muutosta elokuusta oli 0,3 prosenttiyksikköä.

Inflaation nousun takana olivat muun muassa omakotitalojen peruskorjauskustannusten nousu sekä bensiinin ja dieselin kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten korvattavien reseptilääkkeiden, lasten päivähoitomaksujen, asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja rahapelien halpeneminen.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten 19 000 hintatietoa lähes 400 hyödykkeestä yli 2 000 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Aineistoa täydennetään kassapääteaineistoilla, josta saadaan noin 5 miljoonaa hintatietoa. Lisäksi noin 1 000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

Euroalueen inflaatio oli yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan syyskuussa 3,4 prosenttia. Elokuussa se oli 3,0 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli syyskuussa 2,1 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana muun muassa omistusasumista, rahapelejä tai luottojen korkoja. Euroopan komission tilastopalvelu Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen.

Lue lisää

Näin suomalaiset tienasivat viime vuonna – miesten palkka oli naisten palkkaa korkeampi kaikilla koulutusasteilla

Paperissa kytee iso palo

Pienoinen vauvabuumi huutaa jatkoa – vuonna 2030 vain kourallisessa nykyisistä maaseutukunnista syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, katso mitkä ne ovat

Euroalueen inflaatio nousi korkeimmalle tasolleen sitten vuoden 2008 – energiahinnat nousivat yli 17 prosenttia