Kotimaa

Lumentulo jatkuu Lapissa – yksittäisellä asemalla on mitattu jo miltei puoli metriä lunta

Fintrafficin Turun tieliikennekeskus on varoittanut teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa.
Liikennettä lumisella tiellä Kolarissa perjantaina. LEHTIKUVA

Pohjois-Lapin lumisateet jatkuvat edelleen, ja monin paikoin on mitattu yli parinkymmenen sentin verran lunta, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta STT:lle. Päivystävän meteorologin Jari Tuovisen mukaan suurin lukema on saatu Kittilästä Kenttärovan havaintoasemalta, jossa lunta oli aamulla puoli kahdeksan tienoilla 48 senttiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kenttärovan lukema on kuitenkin poikkeus, minkä Tuovinen sanoo johtuvan todennäköisesti siitä, että havaintoasema on satojen metrien korkeudessa. Esimerkiksi Kittilässä Pokan havaintoasemalla lunta oli samaan aikaan reilut parikymmentä senttiä.

Suurimmat lumikertymät ovat Pohjois-Lapin läntisessä osassa. Lunta on tullut myös Kainuussa, mutta Itä-Lappi on valtaosaltaan vielä lumetonta.

"Näkyy laikkuja maassa, mutta ei yhtenäistä lumipeitettä. Samoin Koillismaalla mittari sanoo, että jotain on maassa, muttei sielläkään yhtenäistä lumipeitettä", Tuovinen sanoo.

Lumisateet alkavat hiipua päivän mittaan, ja paikoin aamuinen lumisade muuttuu vetisemmäksi. Iltaa kohti myös esimerkiksi Kuusamon alueelle voidaan saada luntakin.

Pohjois-Suomessa on laajalti voimassa kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä lumisten teiden vuoksi. Lisäksi joillakin paikoin teiden pinnat ovat Tuovisen mukaan voineet jäätyä sielläkin, missä lunta ei ole.

Fintrafficin Turun tieliikennekeskus on varoittanut teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa. Samoin esimerkiksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kehottaa Twitterissä erityiseen varovaisuuteen liikenteessä liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Eri puolilla eteläistä Suomea on aamun aikana tullut useita hälytyksiä pienistä tieliikenneonnettomuuksista. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle aamulla ennen puolta yhdeksää, että samanaikaisesti hoidettavana oli seitsemän ulosajoa, jotka olivat kaikki tapahtuneet liukkaissa oloissa. Vakavia loukkaantumisia ei ollut ulosajoista tiedossa.

Rannikoilla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa sekä Itä- ja Keski-Suomessa Ilmatieteen laitos varoittaa tuulista. Tuovinen kertoo, että luvassa on puuskaista tuulta ja kuuropuuskia eli sadekuurojen aiheuttamia puuskia.

"Ne eroavat kesäisistä ukkospuuskista siten, ettei ukkosta ole. Lounaisrannikolla on pientä potentiaalia, että ukkonen voisi kerran pari räpsähtää. Pietarissa ja Viron rannikolla oli eilen ukkoskuuroja liikkeellä."

Nelostiellä Lahdenväylällä pohjoiseen menevät kaistat ovat poikki Mäntsälän kohdalla kolarin vuoksi, kerrotaan Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Pelastuslaitos arvioi puoli kymmenen aikaan aamulla, että raivaustyöt jatkuisivat vielä noin 40 minuutin ajan.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen mukaan tilanne oli aamukymmenen tienoilla ennallaan. Tieliikennekeskus kertoo, että paikalla on käytössä kiertotie Järvenpään pohjoisesta liittymästä tielle 140.

Pelastuslaitoksen mukaan kyseessä oli viiden auton ketjukolari, jossa oli osallisena 16 ihmistä. Yhden kerrotaan loukkaantuneen vakavasti ja yhden lievästi.

Lue lisää

Nyt tarkkana liikenteessä: Ajokeli aamulla huono tai erittäin huono suuressa osassa Suomea

Yli neljännes kuljettajista ei pysähdy stop-merkin kohdalla – "Syy noudattamatta jättämiseen löytyy ratin takaa"

Ajaudumme vihreään energiakriisiin

Tämä ilmiö toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa: Lapissa oli lokakuun lopussa paikoin poikkeuksellisen paljon lunta