Kotimaa

Poliisi epäilee ukrainalaisten marjanpoimijoiden saapuneen Suomeen tekaistujen kausityösopimusten avulla – rikostutkinta käynnissä

Työnantajan nimissä oli lähetetty työtodistuksia, joihin oli tehty työnantajan edustajan allekirjoitus sähköisesti kopioimalla.
Aune Sinkkonen
Kuvituskuva.

Oulun poliisi tutkii Suomussalmella ja Hyrynsalmella elokuussa 2021 marjoja poimineiden ukrainalaisten kausityön taustoja. Poliisi tutkii epäiltyjä rikoksia nimikkeellä laittoman maahantulon järjestäminen, väärennys, lievä valtiorajarikos ja ulkomaalaisrikkomus.

Asiasta aloitettiin esitutkinta, kun poliisi epäili, että ulkomaalaisten työntekijöiden maahantulossa on kierretty koronasta johtuvia maahantulon rajoituksia tekaistujen kausityösopimusten avulla. Työnantajan nimissä oli lähetetty työtodistuksia, joihin oli tehty työnantajan edustajan allekirjoitus sähköisesti kopioimalla.

Esitutkinnassa selvitettiin kahden Lapin alueella vaikuttavan työnantajan edustajan, Suomessa asuvan kaksoiskansalaisen sekä kahden Ukrainan kansalaisen osallisuutta ukrainalaisten marjanpoimijoiden maahantuloon ja kausityötodistuksiin liittyvissä rikosepäilyissä. Poliisi epäilee näiden henkilöiden laatineen Ukrainan kansalaisille työsopimuksia yhteensä noin sata kappaletta, ja näin edesauttaneen heidän maahan pääsyään ilman, että kyseisillä työnantajilla oli tosiasiallisesti tarkoitus tai mahdollisuus heitä kausityöhön työllistää.

Juttu lähti purkautumaan elokuussa, kun Oulun poliisilaitoksen ulkomaalaistutkintayksikkö suoritti ulkomaalaisvalvontaa Kainuussa.

Valvonnan yhteydessä tavattiin Ukrainan kansalaisia poimimassa luonnonmarjaa. He olivat saapuneet maahan heinäkuussa 2021 ja heillä oli esittää maahan saapumisen ja työnteon perusteena työsopimus kausityöstä Pohjois-Suomessa sijaitsevaan yritykseen.

Asiaa selvitellessä kävi ilmi, että työsopimuksessa oleva työnantaja ei ollut poimijoiden tosiasiallinen työnantaja. Työnantajan puhelimitse antaman selvityksen mukaan kutsut oli lähetetty Ukrainan kansalaisille heidän maahan pääsynsä helpottamiseksi, sillä ukrainalaiset eivät olisi päässeet koronarajoitusten aikana maahan ilman työhön kutsuvaa yritystä.

Työtodistukset lähetettiin Ukrainaan. Suomeen saapuneet Ukrainan kansalaiset eivät työllistyneet kausityönantajalle, vaan he keräsivät Suomessa luonnonmarjaa myyden sitä itse eteenpäin.

Lue lisää

Yle uutiset: Kainuussa koronan ilmaantuvuus on jo yli tuhat tartuntaa: selvityksessä on satoja positiivisen tuloksen saaneita viime viikon ajalta

Yle uutiset: Yli puolet Pekingin olympiajoukkueen naishiihtäjistä on kainuulaisia tavalla tai toisella

Tykkylumen katkomien sähköjen palauttaminen kestää myöhäiseen iltaan – lumisade ja kova tuuli vaikeuttavat korjaustöitä

Hevoskaupan buumin kääntöpuoli