Kotimaa

Tutkimus: Lasten antibioottikuurit vähenivät yli puolella koronarajoitusten takia

Astmalääkkeiden kulutus puolestaan väheni noin 20 prosentilla.
Tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrät Suomessa vuosilta 2019 ja 2020. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Pandemiarajoitusten aikana alle 12-vuotiaat lapset sairastivat vähemmän tavallisia hengitystieinfektioita, mikä vähensi antibioottihoitojen määrää noin 55 prosentilla. Astmalääkkeiden kulutus puolestaan väheni noin 20 prosentilla verrattuna vuoteen 2019, tiedottaa Itä-Suomen yliopisto.

Astmalääkkeissä suurin eli 35 prosentin vähenemä oli lyhytvaikutteisten keuhkoputkia avaavien lääkkeiden kulutuksessa 0–5-vuotiailla. Niitä määrätään lapsille myös hengitystieinfektioihin liittyen.

"Pandemiarajoitusten aiheuttama muiden infektioiden vähentyminen näkyy selvästi lasten tarvitsemien antibioottien ja astmalääkkeiden kulutuksessa. Merkittävän taloudellisen säästön lisäksi lapset ovat infektioiden suhteen voineet paremmin ja altistuneet vähemmän lääkkeiden sivuvaikutuksille", sanoo Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori Marjo Renko yliopiston tiedotteessa.

"Vaikka pandemia-aika on ollut monin tavoin raskasta, varsinkin pienimmille lapsille se on tuonut myös jotain hyvää. Toivottavasti opimme tästä jotain tulevaisuutta varten ja suojelemme kaikkein nuorimpia lapsia infektioilta jatkossakin", Renko jatkaa.

Lääkkeiden käytön vähenemisestä aiheutui noin 3,4 miljoonan euron säästö.

Havainnot tehtiin Kelan avoimeen rekisteritietoon perustuvassa tutkimuksessa. Tutkimuksessa selvitettiin alle 12-vuotiaille lapsille apteekeista toimitettujen antibiootti- ja astmalääkereseptien määrät Suomessa vuosilta 2019 ja 2020.

Tiedot jaettiin neljännesvuosiin ja ikäluokkiin 0–5 vuotta ja 6–12 vuotta.

Antibioottireseptejä toimitettiin 0–5-vuotiaille lapsille 445 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019. Vuonna 2020 vastaava määrä oli 196.

Vastaavat luvut 6–12-vuotiailla lapsilla olivat 206 reseptiä tuhatta lasta kohden vuonna 2019 ja 99 reseptiä vuonna 2020. Vähenemä koski kaikkia antibioottiryhmiä ja kaikenikäisiä lapsia.

Antibiootti- ja astmalääkereseptien toimittaminen vähentyi eniten vuoden 2020 toisella neljänneksellä ja vähenemä säilyi vuoden 2020 loppuun, vaikka lasten käyntien määrä perusterveydenhuollossa palasi entiselle tasolle.

Tutkimus julkaistiin Acta Paediatrica -lehdessä lokakuun alussa.

Lue lisää

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

Koronaviruksen uusi omikron-munnos leviää maailmalla – Tanska epäilee kahta tartuntaa

Uusin koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia, kertoi ylilääkäri Järvinen Ykkösaamussa

Varotoimet uutta virusmuunnosta vastaan laajenevat: Eteläisestä Afrikasta tulleet Helsinki-Vantaalla pakkotestiin ja karanteeniin