Kotimaa

Vielä ehtii hakea jopa 25 000 euron tukea kyläkaupan toiminnan turvaamiseksi – kiinnostus tänä vuonna aiempaa laimeampaa

Määräaika sähköiselle haulle loppuu sunnuntaina 31. lokakuuta.
Esko keski-Vähälä
Raution kylään Kalajoella avattiin viime kesäkuussa kyläkauppa tauon jälkeen. Lasse Aittamaa (keskellä) ja Sami Okkonen asettivat kelloa kaupan seinälle, Maija Murtoniemi kannusti tekijöitä.

Monelle kyläkaupalle hyödylliseksi osoittautunut kyläkauppatuki on kiinnostanut syksyn 2021 hakukierroksella kauppiaita odotettua vähemmän. Tähän mennessä hakemuksia on saatu vasta noin 130 kappaletta. Haku päättyy sunnuntaina 31.10.2021.

Tukeen on varattu aiempaa enemmän varoja ja tukialuetta on laajennettu koskemaan kaikkia maaseutualueita. Yhä useampi kyläkauppa voisi siis saada tuen.

"Kyläkauppojen kannattaa laittaa hakemus tulemaan mahdollisimman pian. Sähköinen hakemus on helppo ja nopea täyttää", kertoo ylitarkastaja Tommi Alanko Ruokavirastosta. Kyläkauppatukea haetaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa (https://hyrra.ruokavirasto.fi).

Yksittäinen hakija voi saada korkeintaan 22 500 euron tuen. Pienelle kyläkaupalle tuella on suuri merkitys: kyläkauppatukea saaneet kauppiaat ovat käyttäneet tukea esimerkiksi kauppansa palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen.

Kyläkaupat ovat tärkeitä sekä maaseudulla vakituisesti asuville että mökkeilijöille ja muille matkailijoille. Ne tarjoavat päivittäistavarapalveluiden lisäksi esimerkiksi käteisnosto-, posti- ja apteekkipalveluita. Kyläkauppatuella varmistetaan kauppapalveluiden säilymistä maaseutualueilla.

Lue lisää:

Kyläkaupat hakeneet tukea odotettua vähemmän

Lue lisää

Monipaikkaisuuteen uskova citymaalainen valittiin Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtajaksi

Ruokien vierasaineet laitettiin järjestykseen haitallisuuden mukaan – näitä elintarvikkeita viranomaiset tarkkailevat erityisesti

Kyläkauppatukea haki 186 maaseudun kyläkauppaa — tuki käytetään palveluvalikoiman ylläpitämiseen ja monipuolistamiseen

Maaseudun tulevaisuus on kaupunkilaisten käsissä