Kotimaa

Koronarokotteen ykkösannoksia annettu kiihtyvään tahtiin – "Todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa"

Suomessa on annettu yhteensä yli 8 miljoonaa rokoteannosta.
LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Koronarokotteiden kattavuus lähestyy Suomessa 80 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Suomessa kaksi koronarokoteannosta on saanut nyt 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneestä väestöstä, kertoi johtava asiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Myönteistä on se, että kahdella viime viikolla on annettu enemmän ensimmäisiä koronarokoteannoksia kuin kolmella edeltävällä viikolla. Kontion mukaan nousu voi johtua koronapassista, sillä kahden viime viikon aikana ei ole tapahtunut juuri muita muutoksia.

"Alle 35-vuotiaissa nähdään suurin nousu uusissa ykkösannoksissa, joten todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa", Kontio sanoi.

Toisia annoksia on viime viikkoina annettu aiempaa vähemmän.

Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun alussa viikolla 44 tai 45, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan 80 prosentin rokotuskattavuusrajan saavuttaminen ei vielä riitä, vaan tavoitteena on selvästi yli 80 prosentin kattavuus. Tässä tilanteessa toivotaan, että kaikki, joilla on mahdollisuus, hankkisivat rokotteen.

Suomessa on raportoitu eilisen jälkeen neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL.

Koronakuolemia on raportoitu Suomessa kaikkiaan 1 154.

Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu tänään 673. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on raportoitu 7 471, mikä on 368 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä koronatartuntoja on epidemian aikana vahvistettu 156 959.

Erikoissairaanhoidon kuormitus laskussa

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on Suomessa edelleen merkittävästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla. Kahden viime viikon aikana 50–69-vuotiaat rokottamattomat ovat joutuneet erikoissairaanhoitoon koronataudin vuoksi yli 50 kertaa yleisemmin kuin rokotteen saaneet.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että varsinkin erikoissairaanhoidon osastoilla kuormitus on kääntynyt hieman laskuun. Viime viikolla tehohoitoon tuli 22 uutta potilasta, mikä on 7 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uutta se, että koronapotilaita on teho-osastoilla nyt koko ajan. Voipio-Pulkin mukaan tehohoidossa kuormituksen yläraja on noin 50 koronapotilasta.

Baltian maissa koronatilanne on vaikea ja sekä koronatartunnat että covid-19-tautiin liittyvät kuolemantapaukset ovat olleet viime viikkoina nousussa.

Latvialta on tullut EU-tason avunpyyntö, jota myös Suomessa on ryhdytty eilen käsittelemään.

Lue lisää

Työntekijöiden ansionmenetykset korvattava

Koronaepidemian huippu voi olla joillakin Suomen alueilla jo ohi, arvioi THL:n Helve – asiantuntijoiden mielestä koronarajoituksia on syytä purkaa alueellisesti

Suomessa on raportoitu yli 8 000 uutta koronavirustartuntaa – kotitestien positiiviset tulokset puuttuvat tilastoista

THL: Suomessa raportoitu yli 22 500 uutta koronatartuntaa