Kotimaa

Porvoon jalostamolle merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta

Euroopan komissio on valinnut Nesteen vetyhankkeen Porvoon jalostamolla yhdeksi kohteeksi, joka saa merkittävää tukea EU:n innovaatiorahastosta. Komission mukaan hankkeessa kehitellään puhtaan vedyn tuotantoa.
Komission mukaan Nesteen hankkeessa pyritään vähentämään Porvoon jalostamon päästöjä siirtymällä harmaasta vedystä kohti vihreää vetyä. Lehtikuva / Mikko Stig

Puhtaasta vedystä toivotaan ratkaisua siihen, että etenkin teollisuudessa mutta myös liikenteessä voitaisiin vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Vedyn tuottaminen polttoaineeksi perustuu siihen, että vesimolekyylit hajotetaan vedyksi ja hapeksi elektrolyysin avulla. Menetelmä itsessään ei tuota päästöjä.

Elektrolyysi kuluttaa kuitenkin runsaasti sähköä, joten vedyn ympäristöystävällisyys riippuu siitä, minkä avulla sitä valmistetaan.

Harmaaksi vedyksi kutsutaan vetyä, joka on tuotettu fossiilisilla polttoaineilla. Vihreä vety on taas tehty uusiutuvan energian avulla.

Komission mukaan Nesteen hankkeessa pyritään vähentämään Porvoon jalostamon päästöjä siirtymällä harmaasta vedystä kohti vihreää vetyä. Lisäksi päästöjä aiotaan vähentää sinisen vedyn kautta.

Siniseksi vedyksi kutsutaan fossiilisilla polttoaineilla tuotettua vetyä, jonka päästöjä on vähennetty hiilen talteenotolla.

Porvoo hävisi keväällä Rotterdamille, kun Neste valitsi sijaintipaikkaa seuraavalle uusiutuvien tuotteiden jalostamolle. Tuolloin päätöksessä painoi yhtenä perusteena vähähiilisen vedyn saatavuus.

Innovaatiorahaston varat ovat peräisin EU:n päästökaupan päästöoikeuksien huutokauppatuloista. Seitsemälle hankkeelle jaetaan nyt yhteensä 1,1 miljardia euroa.

Muut rahoitettavat hankkeet sijaitsevat Belgiassa, Italiassa, Ranskassa, Hollannissa, Norjassa, Espanjassa ja Ruotsissa.

Lue lisää

Lukijalta: On ongelma, että päästökaupan rahat eivät mene hiilinielujen omistajille – rahavirta pitää saada Suomeen ja metsänomistajille

Lahteen suunnitellaan Suomen suurinta vihreän vedyn tuotantolaitosta, vaatii rutkasti lisää tuulivoimaa

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker jättää tehtävänsä viimeistään ensi kesänä

Puu syrjäyttää nopeasti turvetta voimalaitoksissa