Kotimaa

Liikemies Onni Sarmasteelle ei syytettä maskikaupoista HVK:n kanssa – syyttäjien mukaan kaupan molempien osapuolten puutteet osaamisessa vaikuttivat epätoivottuun lopputulokseen

Syyttäjät huomauttavat, että olosuhteet, joissa kauppa on syntynyt, olivat äärimmäisen poikkeukselliset.
Huoltovarmuuskeskus ja Sarmasteen yhtiö tekivät viime vuoden maaliskuussa sopimuksen, jolla hankittiin hengityssuojaimia noin viidellä miljoonalla eurolla. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Viime vuoden kevään maskikaupan molempien osapuolten osaamisen puutteet ovat vaikuttaneet siihen, ettei lopputulos ole ollut toivottu. Näin arvioidaan syyttäjien päätöksessä jättää syyttämättä liikemies Onni Sarmastetta törkeästä petoksesta maskikaupoissa.

Asiassa on kyse on Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) ja Sarmasteen yhtiön välillä maaliskuussa 2020 tehdystä sopimuksesta, jolla hankittiin hengityssuojaimia noin viidellä miljoonalla eurolla. Asiasta nousi kohu, kun selvisi, etteivät suojaimet sovi sairaalakäyttöön.

Sarmasteen ja toisen henkilön on epäilty tahallaan erehdyttäneen HVK:n edustajaa sellaisista seikoista, joilla on ollut ratkaiseva merkitys päätöksen tekemisessä.

Syyttäjät kuitenkin katsovat, että esitutkinnan perusteella Sarmasteen ja toisen henkilön tarkoituksena oli toimittaa Suomeen sovittuja tuotteita sovittu määrä eikä asiassa ole todennäköisiä syitä epäillä, että nämä olisivat tahallaan erehdyttäneet HVK:n edustajaa antamalla vääriä tietoja tuotteen laadusta tai toimitusaikataulusta.

"Esitutkinnan perusteella vaikuttaisi siltä, että KN95-hengityssuojaimiin liittyvät eri standardit eivät ole olleet kenenkään toimijan tiedossa, kun tuotteita on tilattu ja etsitty ja siten kaupan molempien osapuolien osaamisen puutteet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että lopputulos ei ole ollut toivottu", syyttäjien päätöksessä todetaan.

Syyttäjät huomauttavat, että olosuhteet, joissa kauppa on syntynyt, olivat äärimmäisen poikkeukselliset.

"Kauppatoimeen sekä tilatun tavaran sisältöön ja laatuun liittyvät riskit ovat olleet heidän (HVK:n) tiedossaan. Ilmeisesti valtavasta kiireestä ja paineesta johtuen normaalia kaupankäyntiin liittyvää huolellisuutta ei ole Huoltovarmuuskeskuksessa kyetty noudattamaan, mutta se ei voi tässä tapauksessa rikosoikeudellisessa arviossa kääntyä Sarmasteen ja (toisen henkilön) vahingoksi."

HVK tiedotti, että syyttäjän päätökseen perehdytään ja mahdollisista jatkotoimista tehdään arvio.

"HVK tulee joka tapauksessa vaatimaan Sarmasteelta, tämän yhtiöltä ja liikekumppanilta maksettua kauppasummaa ja muita liitännäisiä kustannuksia", tiedotteessa sanotaan.

HVK:n mukaan toimitetut suojaimet eivät vastanneet sovittua.

"HVK teki Sarmasteen yhtiön kanssa kaupat kirurgisista maskeista ja hengityssuojaimista maaliskuussa 2020, jolloin terveydenhuollon suojaimia oli vaikeasti saatavilla. Toimitetut suojaimet todettiin niille asetettuja vaatimuksia vastaamattomiksi, eivätkä ne vastanneet sovittua."

Marraskuun alussa Syyttäjälaitos tiedotti, että myös kolme HVK:n entistä johtajaa välttyy syytteiltä maskikaupoissa. Entistä toimitusjohtajaa Tomi Lounemaa, hallintojohtaja Asko Harjulaa ja osastonjohtaja Jyrki Hakolaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä liittyen HVK:n tekemään suojainhankintaan. Kaupoista nousi kohu, kun paljastui, etteivät maskit sovellu sairaalakäyttöön.

Syyttäjälaitoksen mukaan ei ole todennäköisiä syitä epäillä entisiä johtajia rikoksesta.

Louneman mukaan HVK asetettiin suojainvälinehankinnoissa käytännössä mahdottoman tehtävän eteen, kun tyhjiksi ostetuilta kansainvälisiltä markkinoilta olisi pitänyt erittäin nopealla aikataululla hankkia suojavälineitä terveydenhuollon henkilöstön suojaamiseksi koronavirukselta.

Lue lisää

Etelä-Afrikan presidentti tuomitsee omikronin vuoksi asetetut matkustuskiellot – Ramaphosan mukaan aluetta syrjitään epäoikeudenmukaisesti

Koronaviruksen uusi omikron-munnos leviää maailmalla – Tanska epäilee kahta tartuntaa

Uusin koronamuunnos omikron on aiheuttanut uusintasairastumisia, kertoi ylilääkäri Järvinen Ykkösaamussa

Varotoimet uutta virusmuunnosta vastaan laajenevat: Eteläisestä Afrikasta tulleet Helsinki-Vantaalla pakkotestiin ja karanteeniin