Kotimaa

Uutissuomalainen: Ulkoministeri Haaviston mukaan Valko-Venäjän kautta EU:hun pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia

Haaviston mukaan pääosin Pohjois-Irakin kurdialueelta tulevat siirtolaiset eivät ilmeisesti täytä YK:n pakolaissopimuksen määritelmää.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Valko-Venäjän pitäisi käynnistää turvapaikkamenettely, jos joukossa on mukana YK:n pakolaissopimuksen kriteerit täyttäviä henkilöitä. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) tietojen mukaan Valko-Venäjän kautta EU:n alueelle pyrkivät eivät luultavasti ole pakolaisia eli täytä YK:n pakolaissopimuksen pakolaismääritystä, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Haavisto kertoo Uutissuomalaiselle keskustelleensa YK:n pakolaiskomissaarin Filippo Grandin kanssa, ja Grandin mukaan tulijat eivät ole välittömästi sotaa tai poliittista vainoa pakenevia.

Haaviston mukaan lähinnä Pohjois-Irakin kurdialueilta kotoisin olevat siirtolaiset ovat ostaneet lentoliput sillä oletuksella, että Valko-Venäjältä voisi helposti jatkaa EU:n alueelle.

Suomeen irakilaisia on Valko-Venäjältä tullut vain muutamia kymmeniä, Uutissuomalainen kirjoittaa.

Haavisto lisää myös, että Valko-Venäjän pitäisi käynnistää turvapaikkamenettely, jos joukossa olisi mukana YK:n pakolaissopimuksen kriteerit täyttäviä henkilöitä. Valko-Venäjä kuuluu YK:n pakolaissopimuksen allekirjoittaneisiin maihin.

Lue lisää

Ulkoministeri Haavisto tapaa tänään Naton pääsihteerin – keskustelussa turvallisuuspoliittinen tilanne

Yhdysvallat pelkää Venäjän aikovan viedä ydinaseita Valko-Venäjälle – ilmoitus sotaharjoituksista lisännyt pelkoa hyökkäyksestä Ukrainaan

Haavisto: Tuemme Ukrainaa siinä, että sen itsenäisyyteen ei kosketa – EU:n Borrell vierailulle Ukrainaan, käy myös rintamalla

Putin ja Lukashenka suunnittelevat Venäjän ja Valko-Venäjän yhteistä sotaharjoitusta lopputalvelle