Kotimaa

Vain harva tietää tulevan eläkkeensä määrän tai eläkeiän – asia alkaa pyöriä mielessä yli 50-vuotiaana

Tietoisuus kohenee eläkeiän lähestyessä. Alle 30-vuotiaista tulevan eläkkeensä määrän tiesi alle neljännes, mutta yli 60-vuotiaista 78 prosenttia.
Alle 30-vuotiaista tulevan eläkkeensä määrän tiesi alle neljännes. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Vain kolme prosenttia kansalaisista tietää tarkasti oman tulevan eläkkeensä määrän ja joka kolmas on siitä suurin piirtein tietoinen, kertoo eläkelaitos Kevan teettämä kyselytutkimus.

Tietoisuus kohenee eläkeiän lähestyessä. 60 vuotta täyttäneistä tulevista eläkeläisistä 78 prosenttia oli kyselyssä suurin piirtein kartalla tulevasta eläkkeestään. Ikäryhmässä 50–59 vuotta osuus oli reilu puolet.

Alle 30-vuotiaista tulevan eläkkeensä määrän tiesi alle neljännes.

Kaksi kolmesta vastaajasta tiesi löytävänsä tietoa oman eläkkeensä suuruudesta kirjautumalla oman työeläkelaitoksensa verkkopalveluun. Tietoa haettiin myös eläketurvasta kertovilta verkkosivuilta ja oman työeläkelaitoksen henkilökohtaisesta neuvonnasta.

Kyselyn mukaan ihmiset alkavat miettiä eläkkeelle jäämistä 50 ikävuoden jälkeen. Yli viisikymppisistä kaksi kolmesta tietää, milloin voi jäädä vanhuuseläkkeelle. Kuusikymppisistä tarkan eläköitymisikänsä tietää jo 93 prosenttia. Nuoremmilla ikäluokilla osuus jää selvästi pienemmäksi.

Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander pitää tuloksia varsin luontevina.

"Kun eläkkeelle jäämisen aika lähestyy, niin myös tietoa eläkkeen määrästä ja tarkasta eläkeiästä ryhdytään hakemaan. Positiivista on huomata, että työeläkelaitosten tarjoamat verkkopalvelut ovat saavuttaneet suuren suosion", Kiander arvioi tiedotteessa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS ja siihen vastasi liki 4  400 ihmistä. Virhemarginaali on 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue lisää

Eläkeputken poisto puolittaa työttömyysetuuden, mutta saa tutkijoilta kannatusta – "Putki on ollut näppärä keino irtisanoa"

Suomalaiset kertoivat postikortein presidentille, mikä ikääntymisessä on parasta – "Aamulla ei ole kiire töihin, saa retkutella"

Kysely: Joka neljäs eläkeläinen on kiinnostunut jatkamaan myös palkkatöiden tekemistä – Keski-Suomessa ja Kainuussa joka kolmas

Kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmien yhdistäminen kariutui