Kotimaa

Hallituksen esitys työelämän koronapassista on valmisteilla, kertoo STM:n Puumalainen – tehohoidon tarve kaksinkertaistunut lokakuusta

Koronaviruksen viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteesta
Tehohoidon painopiste on siirtynyt Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ulkopuolelle. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Hallituksen esitys työelämän koronapassista on valmisteilla. Asiasta kertoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen STM:n ja THL:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa. Valmisteluun liittyy monen eri ministeriön yhteistyössä tekemää vaikutusten arviointia ja perusoikeuksien tarkastelua.

Puumalaisen mukaan asiaan liittyy paljon hankalia asioita, joita pyritään ratkaisemaan työnantaja- ja työntekijäosapuolten yhteisneuvotteluissa.

Puumalaisen mukaan asiaa valmistellaan kiireellisellä aikataululla, mutta esityksen aikataulu ei ole tiedossa.

Tehohoidon kuormitus on kaksinkertaistunut lokakuun loppuun verrattuna, kerrottiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

Viime viikolla tehohoitoon tuli 39 uutta koronaviruspotilasta. Tätä edeltävien viikkojen aikana uusien tehohoitopotilaiden viikoittainen määrä on vaihdellut 20 ja 35 potilaan välillä.

Tehohoidon painopiste on siirtynyt Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen ulkopuolelle. STM:n johtavan asiantuntijan Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan noin kaksi kolmasosaa tehohoitopotilaista on nyt muualla Suomessa.

Suomessa koronaviruksen tapausmäärät ovat olleet nousussa useita viikkoja, kertoo johtaja Mika Salminen THL:stä. Viikoittainen raportoitu tapausmäärä on kaksinkertaistunut loka-marraskuun vaihteesta.

Myös testausaktiivisuus on ollut nousussa jo usean viikon ajan. STM:n johtavan asiantuntijan Voipio-Pulkin mukaan myös testaamisen määrä on lähes kaksinkertaistunut, mutta positiivisten testien osuus ei ole laskenut. Viime viikolla positiivisten testien osuus oli 6,4 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin kahdella edellisellä viikolla.

Lue lisää

Suomessa on raportoitu tänään yli 4 700 uutta koronavirustartuntaa

Koronaepidemian huippu voi olla joillakin Suomen alueilla jo ohi, arvioi THL:n Helve – asiantuntijoiden mielestä koronarajoituksia on syytä purkaa alueellisesti

THL: Suomessa raportoitu 7 009 uutta koronatartuntaa

THL: Suomessa raportoitu yli 22 500 uutta koronatartuntaa