Kotimaa

Korona pakotti helsinkiläiskaupan sulkemaan paistopisteensä – kotitestien parempi saatavuus helpottaisi tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemistä

Koronatartuntojen lisääntyminen on korostanut ennakoinnin ja työvuorojen välisten kontaktien minimoinnin tärkeyttä kaupoissa ja muissa yrityksissä.
Jaana Kankaanpää
Kauppojen käytännöt koronaan varautumisessa vaihtelevat. Eroja voi olla jopa saman kauppaketjun sisällä.

Koronatartuntojen suuri määrä on pakottanut kaupat ennaltaehkäisemään tartuntoja ja niiden leviämistä.

"Korona kurittaa koko suomea, eikä se osannut väistää meitäkään. Välttääksemme tartuntojen levittämisen olemme omaehtoisesti laittaneet altistuneet karanteeniin. Tästä johtuen joudumme sulkemaan herkkutorin ja paistopisteen toistaiseksi, enkä uskalla luvata läksiäiskahvitteluja koska riski on liian suuri. Perusasiat kyllä toimivat, tavaraa hyllytetään joka päivä eikä mistään tule pulaa. Vaikeita aikoja elämme, toivottavasti ymmärrätte että parhaamme teemme", K-Supermarket Jakomäki päivitti Facebook-sivullaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtakunnallisia ja sairaanhoitopiirien alueellisia ohjeita ja suosituksia tiukemmista linjauksista kaupat saavat päättää itse.

Kaupan liiton koronavarautumisen asiantuntijan Lauri Kulosen mukaan kauppojen käytännöt koronaan varautumisessa vaihtelevat. Eroja voi olla jopa saman kauppaketjun sisällä.

Toistaiseksi Kaupan liitto ei ole havainnut, että kauppojen omaehtoinen koronalle altistuneiden työntekijöiden karanteeniin laittaminen olisi yleinen toimintatapa.

"Pidän todennäköisenä, että tällaiset päätökset ovat hyvin paikallisia ja yksittäisiä mutta mahdollisia. Kauppa tunnistaa oman henkilömääränsä ja -tarpeensa ja tekee ratkaisut itse."

Työvuorosuunnittelu on kaupoissa jo vakiintunut toimintatapa koronatartuntojen ehkäisemisessä.

Tartuntojen lisääntyminen on korostanut ennakoinnin ja työvuorojen välisten kontaktien minimoinnin tärkeyttä entisestään.

"Jos yksi esimerkiksi kolmesta työvuorosta joutuu karanteeniin, eivät muut työvuorot joudu", Kulonen havainnollistaa.

Muita jo tutuiksi tulleita varautumisen keinoja, kuten maskeja ja tehostettua siivousta hyödynnetään rutiinilla.

Kulosen mukaan osa yrityksistä on kiristänyt viime aikoina työntekijöiden maskin käyttöön liittyviä ohjeistuksia ja määräyksiä.

Osassa kaupoista kotitestitkin ovat olleet kokeilussa. Moni kauppa ja yritys haluaisi hyödyntää koronan kotitestejä nykyistä enemmän, jos niiden saatavuus olisi parempi. Kaupan liitto on viestinyt alan tarpeesta viranomaisille.

"Testi ei ole 100-prosenttinen varmistus, mutta lisäisi merkittävästi varmuutta ja vähentäisi painetta siitä, että jouduttaisiin sulkemaan myymälöitä", Kulonen sanoo.

Lue myös:

S-ryhmä toi Suomeen rahtikoneellisen kotitestejä Kiinasta – saapuvat kauppoihin tiistaina

Lue lisää

Yrityksillä kisa myös kesätyöntekijöistä

Koronaministerit: Ruokaravintoloille kolme tuntia lisäaikaa, matalan riskin tiloissa voidaan siirtyä täyssulusta lievempiin rajoituksiin

Presidentti Sauli Niinistö jää omaehtoiseen eristykseen – Niinistön tapaamalla Norjan ulkoministerillä korona

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä varmistettu mikron 2 -muunnoksen koronavirustartuntoja