LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Hyvinvointi sote-alalla on mainettaan parempaa, kertoo tutkimus

Yli kaksi kolmasosaa vastanneista kokee työnsä sosiaali- ja terveysalalla mielekkääksi.
Työpaineet sote-alan töissä ovat kyselyn perusteella kuitenkin kasvaneet. Lehtikuva / Anni Reenpää

Hoitoalan työt koetaan kasvaneista työpaineista huolimatta yhä varsin mielekkäiksi, selviää Työterveyslaitoksen teettämästä henkilöstön hyvinvointitutkimuksesta. Yli kaksi kolmasosaa vastanneista kokee työnsä sosiaali- ja terveysalalla mielekkääksi. Työhönsä panostaa hyvin paljon tai paljon 88 prosenttia vastaajista. Tukea hyvinvointiinsa sote-alan työntekijät saavat tutkimuksen mukaan toimivasta yhteistyöstä ja esihenkilöistään.

Tiedot perustuvat Työterveyslaitoksen kyselyyn työstä, työyhteisöistä ja johtamisesta. Henkilöstön hyvinvointitutkimus on osa kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimusta. Vuonna 2021 tehtyyn tutkimukseen osallistui yhteensä 13 250 työntekijää.

Työpaineet sote-alan töissä ovat kyselyn perusteella kuitenkin kasvaneet. Työpaineita mitattiin kysymyksillä työmäärän kohtuuttomuudesta tai siitä, riittääkö aika töiden tekemiseen. Työpaineista raportoi 44 prosenttia vastaajista, eli viisi prosenttiyksikköä useampi kuin vuonna 2019.

Henkilöstön hyvinvointitutkimuksen mukaan työnantajan vaihtamista harkitsevien määrä on noussut suuremmaksi koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Vuonna 2019 työnantajan vaihtamista harkitsi 47 prosenttia tutkimukseen vastanneista, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 54 prosenttia. Sote-alan ammattiryhmistä korostuivat sairaanhoitajat, joista 69 prosenttia kertoi harkinneensa työantajan vaihtamista.

Lue lisää

Johtaminen on palvelua

Lisää osuuskuntia sosiaalialalle ja terveydenhuoltoon, kannustaa Pellervon Ilkka Uusitalo

Navetta-arkkitehdin unelmakohde valmistuu Vaalaan: "Tilallisille ei tarvinnut myydä ajatusta eläinten hyvinvoinnista ja työn sujumisesta"

Rekka-auton ohjaamossakin voi vältellä istumisen haittoja – ääreisverenkierto lähtee liikkeelle pienellä jumpalla