LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Kotimaa

Hallitus aloittaa anniskeluravintoloita koskevan täyssulun valmistelun – voimaantulo "kolmen–neljän viikon" päässä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä arvioi alustavasti, että tukien kokonaismäärä voisi olla 200–250 miljoonaa euroa.
Työministeri Tuula Haatainen (sd.) ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoivat neuvottelujen tuloksista tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Hallitus aloittaa ravintolasulut mahdollistavan lainsäädännön valmistelun. Tästä kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hallituksen koronaministerityöryhmän kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lintilän mukaan sulku tulisi koskemaan korkean riskin ravintoloita, mikäli se otettaisiin käyttöön. Näitä ovat esimerkiksi baarit, yökerhot ja pubit. Hallitus on ministerin mukaan hyvin yhtenäinen siitä, että matalan riskin ravintoloihin ei tule kohdistaa lisää rajoitteita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on luokitellut koronatartuntojen kannalta esimerkiksi baarit, pubit ja yökerhot korkean riskin tapahtumiksi. Sen sijaan ruoka- ja henkilöstöravintolat ovat laitoksen mukaan vähäisen tartuntariskin paikkoja.

Sulku ei ole toteutumassa välittömästi.

"Siinä puhutaan varmaan kolmen–neljän viikon aikajanasta, koska eduskunta tulee sitten aikanaan lain päättämään", Lintilä sanoi.

Tilaisuudessa kerrottiin myös muun muassa, että hallitus valmistelee sulkemiskorvausta ja uutta kustannustukikierrosta erilaisista koronatoimista kärsineille yrityksille.

Sulkemiskorvaus koskisi tällä hetkellä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, jotka on suljettu viranomaispäätöksellä. Sulkua vähäisempien rajoitusten piirissä olevien yritysten kustannustuki olisi järjestyksessään kuudes.

Työn alla on myös tapahtumatakuu, joka mahdollistaisi kesän tapahtumien suunnittelun. Tällä hetkellä Suomi voisi myöntää takuun vain kesäkuun loppuun, mutta Lintilän mukaan hallitus aikoo hakea Euroopan komissiolta lupaa jatkaa takuuta syyskuun loppuun.

Tukitoimien rahoittamiseksi hallitus on antamassa lisätalousarvion eduskunnalle helmikuun alussa, jolloin hallituksen on tarkoitus antaa myös lakiesityksensä asiasta.

Lintilän mukaan korvausten tarkka koko ratkeaa vasta, kun erilaisten sulkujen ja rajoitusten kesto tarkentuu. Hän sanoi alustavasti, että tukien kokonaismäärä voisi olla 200–250 miljoonaa euroa.

"Tämä on hyvin vaikea arvioida, koska sulkukorvauksessa yrityksille, tapahtumille, tapahtumanjärjestäjille korvataan suhteessa siihen, miten heillä on tapahtumia ollut ja mitkä päivät yritykset ovat olleet sulkujen piirissä", Lintilä sanoi.

Lue lisää

"Iso stressi tämä on ollut!" – Koronarajoitukset iskivät hanhifarmiin ja pakottivat suuriin muutoksiin

Lintilä: Hallitus valmistelee tukia yrityksille, ravintolasulkuja mahdollistavan lainsäädännön valmistelu jatkuu