Kotimaa

Sitran testi väittää pohjoisessa asumista kaikkein saastuttavimmaksi: Näin johtava asiantuntija kommentoi

Kotimaa 10.01.2018

Sitra on julkaissut verkkosivuillaan elämäntapatestin, jossa arvioidaan elämäntavan kestävyyttä ympäristön näkökulmasta.


Kuvakaappaus testisivulta

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on julkaissut verkkosivuillaan elämäntapatestin, jossa arvioidaan elämäntapojen kestävyyttä ympäristön näkökulmasta. Testissä arvioidaan asumisen, liikkumisen, ruokailun ja muiden hankintojen kestävyyttä.

Silmiinpistävää testissä on kuitenkin se, että pelkästään henkilön asuinpaikka vaikuttaa melko paljon siihen, millaisen tuloksen hän saa testistä. Asuinpaikakseen testissä saa valita joko Etelä- Keski- tai Pohjois-Suomen. Jos asuinpaikakseen valitsee Pohjois-Suomen, hiilijalanjälki on testin mukaan 300 kiloa suurempi kuin silloin, jos valitsee Etelä-Suomen. Näin siis sillä oletuksella, että muuten kysymyksiin vastaa samalla tavalla.

Sitran johtava asiantuntija Anu Mänty, mistä tämä johtuu?

"Kun me ollaan tehty tuota yhteistyöyrityksemme kanssa, he suosittelivat, että tässä olisi tällainen kolmiportainen malli. Mallissa rakentamistapa ja lämpötila vaikuttavat eniten siihen, kuinka paljon asumisesta koituu ympäristörasitetta. Näin ollen Suomi on jaoteltu kolmeen vyöhykkeeseen. Ei voida laittaa samankaltaista asuntoa vaikka Helsinkiin ja Ivaloon. Koska Suomi on iso maa, niin etäisyyksien vuoksi on otettava huomioon lämpötilaero."

Testissä asumiseen liittyvistä kysymyksistä keskustelua on herättänyt myös asunnon rakentamisvuosi.

"Asuntojen energialuokat on tyypitelty niin, että eri vuosikymmenillä rakennetut rakennukset viedään määrättyihin energialuokkiin. Yksilölliset erot voivat kuitenkin olla mahdollisia. Vanhempi rakennus saattaa siis olla hyvin energiatehokas, kun taas uudempi hyvin energiasyöppö", Mänty kertoo.

Ajatuksena testin taustalla on johtavan asiantuntijan mukaan Suomen tavoite olla hiilineutraali 2050 mennessä. Männyn mukaan testin ei ole tarkoitus syyllistää ketään, vaikka tällaisia ajatuksia onkin noussut esiin sosiaalisessa mediassa. Sen sijaan ajatuksena on se, että jokainen voisi löytää oman arkensa kipupisteet ympäristön näkökulmasta, ja saada vinkkejä siihen, mitä näille kipupisteille voisi tehdä.

Keskiviikkona iltapäiväyhteen mennessä testi on tehty 125 000 kertaa.

"On ollut meillekin yllätys, että tämä on ollut näin tarpeellinen", Mänty sanoo.

Testin pääset tekemään tästä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT