Kotimaa

Luken tutkija: Espoossa auton alle jäänyt susi voi olla peräisin Pohjanmaalta tai Kainuusta

Kotimaa 16.02.2018

Lähin susilauma elää Espoosta noin 80 kilometrin päässä.


Kuvan susi ei liity tapaukseen.

Tutkijan arvion mukaan keskiviikkona Espoossa moottoritiellä auton alle jäänyt susi on nuori yksilö, joka ei ole asunut millään reviirillä.

Vaikka suurin osa susista elääkin melko tiukasti rajatulla reviirillä, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Samuli Heikkinen kertoo, että noin 15-20 prosenttia Suomen susista ei asu millään reviirillä. Nämä eläimet ovat Heikkisen mukaan sellaisia nuoria yksilöitä, jotka eivät ole syystä tai toisesta löytäneet vielä itselleen kumppania.

Yksinäisen susiyksilön puolesta puhuu Espoon tapauksessa tutkijan mukaan esimerkiksi se, ettei aivan Espoon läheisyydessä elä susia vakituisesti. Lähin susilauma elää Raaseporissa, noin 80 kilometrin päässä Espoosta.

Erikoisen tapauksesta tekee se, että sellaiset sudet, jotka etsivät vielä kumppania, eivät kuitenkaan yleensä lähde laajemmin liikkeelle kuin vasta kevään tullen. Heikkinen muistuttaa, että nämä liikkuvat sudet pysyvät silti liikkeellä lähes koko ajan. Hän pitääkin mahdollisena, että Espoossa auton alle jäänyt susi on peräisin Pohjanmaalta tai Kainuusta.

Myös kotipihoilla liikkuvat sudet ovat tutkijan mukaan usein nuoria vielä vakiintumattomia susia. Kun sudet liikkuvat, ne eivät välttämättä tunne aluetta, jolla ne ovat. Niinpä ne voivat päätyä vahingossa myös tutkijan mukaan myös kotipihoille.

Lue lisää:

Poliisi neuvoo: Toimi näin, jos ajat suden päälle

Susi jäi auton alle moottoritiellä Espoossa

Aiheeseen liittyvät artikkelit