Kotimaa

Älykylää suunnitellaan Lappiin - Sodankylä vetäytymässä

Lapin liitto, Vaasan yliopisto ja lista muita toimijoita kannattaa älykyläsuunnitelmaa. Sodankylää ei hanke enää kiinnosta, koska jatkoselvitykseen ei ole laittaa rahaa, sanoo kunnanhallituksen puheenjohtaja.
Jukka Pasonen

Lappiin kaavaillaan kokonaan uutta 500 asukkaan älykylää, joka on hiilineutraali ja jonka omavaraisuusasteeksi tavoitellaan yli 50 prosenttia.

"Energiaomavaraisuus on yksi osa, millä kylään haetaan elinvoimaisuutta. Mutta mietimme asumista laajemmin kuin pelkästään uusiutuvan energian, jätteiden kierrätyksen tai puurakentamisen kautta", kertoo hankkeesta vastaavan Arctic Smartness Villagen toimitusjohtaja Juri Laurila.

"Keskeistä on, miten raha voisi liikkua yhteisössä mahdollisimman pitkään, ennen kuin se lipsahtaa sieltä ulos."

Laurila on tehnyt kyläsuunnitelman kanssa päätoimisesti töitä viime kesäkuusta.

Vastaavantyyppisiä asunto- tai kylähankkeita on Suomessa useita muitakin, mutta ne eivät ole yhtä kokonaisvaltaisia.

"Suurin osa niistä perustuu joko energiatehokkuuteen tai -omavaraisuuteen tai älyteknologiaan", todetaan älykylän selvitysraportissa.

Kylä edustaa siis kiertotaloutta sen todellisessa merkityksessä eikä vain joltain osin.

Asumisen kustannuksia pienennetään tuottamalla yhdessä palveluita ja tuotteita, joita voidaan luonnollisesti myös myydä ulos kylästä. Jakamistaloudesta eli esimerkiksi autojen ja tavaroiden yhteiskäytöstä syntyy lisää säästöjä elämisen kustannuksiin, jotka pohjoisessa ilmastossa ovat muutoin herkästi korkeammat kuin Suomessa keskimäärin.

Alueelle kaavaillaan jopa 500 asukasta ja sataa työpaikkaa.

Jos kaikki menee parhain päin, uudessa kylässä voisi toimia myös maaseudun asumis- ja elinmuotoja koskeva kehityskeskus. Vaasan yliopisto on sitoutunut perustamaan sellaisen älykylään.

Sille olisi hyvinkin tilausta. Kiertotalouteen liittyviä suunnitelmia tehdään niin kunnissa, valtakunnan politiikassa kuin tutkimuksessa ja yrityksissäkin.

Älykkäitä ratkaisuja asumiseen suunnitellaan myös muualla Euroopassa, mutta usein ne ovat kaupunginosia tai lähiöitä. Lapin hanke hanke onkin herättänyt Laurilan mukaan kiinnostusta kansallisesti ja jopa EU-komissiossa.

Arctic Smartness Village kysyi yli sadalta kuntapäättäjältä älykkään asumisen mallista. Neljä viidestä vastaajasta arveli, että vuoteen 2040 mennessä Suomessa nähdään useita, jopa kymmeniä älykkäitä kyliä tai lähiöitä.

Toisaalta etätyö, jakamistalous ja muut myönteiset tulevaisuuden visiot eivät ole kyenneet muuttamaan sitä kehityssuuntaa, että monien maaseutukuntien väki vähenee ja vanhenee.

Älykylää on suunniteltu alusta alkaen Sodankylän kunnan kanssa. Laurila vetoaakin vielä kunnanhallitukseen asian valmistelun jatkamiseksi.

Muidenkin vaihtoehtojen kartoitus on kuitenkin käynnissä.

Kylälle on ollut paikka katsottuna Kitisen varresta Tähtelän alueelta Sodankylän keskustaajaman eteläpuolelta.

Valtionmaiden myyntikäytännöllä metsäisen sadan hehtaarin alueen hinta nousisi kuitenkin miljooniin euroihin. Koko älykylän rakentamisen kustannuksiksi on arvioitu noin 40–60 miljoonaa.

"Koska tavoitellaan edullisen asumisen mallia, on siis mahdotonta, että ensin maksettaisiin maasta noin paljon", Juri Laurila painottaa.

Metsähallitus tarvitsisi maa- ja metsätalousministeriöstä poikkeusluvan, josta odotetaan päätöstä.

Älykylän kehittäjä korostaa, ettei liikkeellä ole kauniiden kuvitelmien varassa. "Ennen kuin yhtäkään investointipäätöstä tehdään, tehdään tietenkin erikseen kannattavuuslaskelmat."

Sodankylän kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi (kesk.) toteaa kuitenkin MT:lle puhelimitse, että kunta ei aio lähteä älykylän jatkohankkeeseen mukaan.

Edellisen kunnanhallituksen aikana alkanut selvityshanke päättyi joulun alla. Siihen yritettiin hakea jatkorahoitusta, mutta asia ei puheenjohtajan mukaan enää saanut kunnanhallituksessa tukea. Se kaatui äänestyksessä.

"Kiinnostusta on, mutta kunta ei voi laittaa siihen enempää rahaa."

"Kunnanhallituksessa on monta jäsentä sitä mieltä, että tämä selvitys riittää. Henkilökohtaisena mielipiteenä sanon, että älykylähanke kuulostaa utopistiselta."

"Meillä on useita maaseutukyliä, miksi emme kehitä niitä ennemmin kuin tällaista uutta ajatusmaailmaa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi esittelee EU-johtajille esityksen tulevasta budjetista – Maatalouteen haetaan lisää varoja

Maaseudun elinvoimaisuuden parantamiseen kehitetty hanke näyttää pysäyttäneen pohjoispohjanmaalaisen pikkukunnan väestökadon: ”Ei ehkä pitäisi nuolaista ennen kuin tipahtaa"

Tubettaja Inari Fernández järjestää Sodankylässä koko kylän tuparit – "On jännää muuttaa paikkaan, josta ei tunne ketään"