Kotimaa

Poliisi ampui karhun Pielavedellä – petoa yritettiin karkottaa koko yö

Karhu oli tehnyt reilun viikon aikana useita pihavierailuja Pielaveden Petäjäjärvelle.
Poliisi arvioi, että asutusympäristössä liikkunut karhu oli vaaraksi ihmisille. Kuvan karhu ei liity tapaukseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Poliisi tappoi aamuyöllä Pielavedellä Pohjois-Savossa pihavierailuja tehneen uroskarhun. Itä-Suomen poliisi perusteli karhun lopettamista sillä, ettei sen käyttäytyminen ollut lajille tyypillistä ja se aiheutti siksi vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle.

Karhu oli tehnyt reilun viikon aikana useita pihavierailuja Pielaveden Petäjäjärvelle. Viimeisin vierailu tapahtui eilen illalla.

Poliisi pyysi illalla karhun karkottamiseksi suurriistavirka-apua Pielaveden riistanhoitoyhdistykseltä. Karhun karkottamista yritettiin koiralla ja tarvittaessa ilmaan ampumalla, mutta karkottaminen ei onnistunut. Karhu siirtyi koko yön aikana vain muutaman kilometrin matkan koiran edessä ja kulki karkotuksen aikana monien asuttujen talojen pihojen läpi.

Karhu ei poliisin mukaan välittänyt koirasta, ihmisistä tai ihmisten aiheuttamista äänistä, mikä on lajille tyypillisen käytöksen vastaista. Ihmiset olivat useaan kertaan vain muutaman kymmenen metrin päässä karhusta.

Kello viiden jälkeen aamuyöllä karhu oli siirtynyt Pielaveden ortodoksisen kirkon läheisyyteen, lähelle Pielaveden keskustaa. Tässä vaiheessa poliisi katsoi karhun liikkumisen rakennetussa ympäristössä aiheuttavan vaaraa ihmisille. Eläin ammuttiin lopulta kello 6.20 Pielaveden keskustan pohjoispuolella.

Uroskarhu oli 3–4-vuotias ja painoi 101 kiloa. Päällisin puolin se vaikutti terveeltä.

Huomenna poliisi toimittaa karhun Eviran Oulun-toimipaikkaan, jossa tehdään riistantutkimusta.

Lue lisää

Karhuja kaadettu 324 – jahti on kestänyt vajaa neljä viikkoa

Poliisi ratsaa renkaita tällä viikolla tehostetusti

Poliisi ei epäile keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Juha Pylvään kohupuheeseen liittyvän rikosta

Kokoomus syyttää hallitusta lupauksen pettämisestä poliiseille – rahoitus ei riitä perustoimintaan – "Poliisien määrä kääntyy todennäköisesti laskuun"