Kotimaa

Yle: Suomessa pienin syöpäriski pohjoisessa asuvalla monilapsisella köyhällä maanviljelijällä

Kotimaa 16.04.2018

Syöpädiagnoosien määrä on jatkuvassa kasvussa.


Sanne Katainen
Syöpädiagnoosien yleistymisen taustalla on elintason nousu, joka näkyy lihavuutena, liikunnan vähenemisenä sekä lastensaannin lykkäämisenä.

Yle kertoo, että Suomessa syöpäriski vähenee sitä mukaa, mitä pohjoisemmaksi mennään.

Suomen Syöpärekisterin tutkimusjohtaja Eero Pukkala toteaa Ylellä, että pienin syöpäriski on Pohjois-Suomessa asuvalla köyhällä maanviljelijällä, jolla on paljon lapsia.

Syöpäkartan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syöpäindeksin mukaan diagnooseja tehdään muuta maata runsaammin erityisesti Kymenlaaksossa, Pirkanmaalla ja pääkaupunkiseudulla.

Niin sanotut elintasosyövät nostavat diagnoosien määrää Ylen mukaan etenkin pääkaupunkiseudulla ja muualla Etelä-Suomessa. Elintasosyöpiä ovat esimerkiksi naisten rintasyöpä ja suolistosyöpä. Näissä molemmissa syöpätyypeissä sairastumisen riskiä kasvattavat istumatyö sekä vähäinen liikunta. Suolistosyövän yleistymisen taustalla arvioidaan kuitenkin olevan suurimmaksi osaksi ruokavaliossa tapahtuneet muutokset eli esimerkiksi punaisen lihan rasvan käytön lisääntyminen.

Syöpädiagnoosien määrä on jatkuvassa kasvussa. Syöpädiagnoosien yleistymisen taustalla on elintason nousu, joka näkyy lihavuutena, liikunnan vähenemisenä sekä lastensaannin lykkäämisenä.

Yle: Näissä maakunnissa ja ammateissa sairastutaan eniten syöpään – "Pienin riski on köyhällä viljelijällä, jolla on paljon lapsia"

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT