Osaavan työvoiman puute haittaa maaseutuyritysten kasvua - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kotimaa

Osaavan työvoiman puute haittaa maaseutuyritysten kasvua

Pihtiputaan lukiolaisten viikko sitten perjantaina järjestämässä yritysseminaarissa keskusteltiin maaseutuyrittäjyyden tulevaisuudennäkymistä.
Petteri Kivimäki
Yrittäjä Pasi Mikkonen, lukiolaiset Oliver Chydenius ja Minttu Varis sekä yrittäjä Kirsi Myllynen keskustelivat Pihtiputaalla maaseutuyrittäjyyden uhkista ja mahdollisuuksista.

Monien syvällä maaseudulla vaikuttavien kasvuhakuisten yritysten kehittämisen tulpaksi on muodostunut puute osaavasta työvoimasta.

Pohjoisessa Keski-Suomessa kahta puun ostoon ja korjuuseen keskittyvää yritystä pyörittävän Pasi Mikkosen mukaan koulutetun väen paluumuutto kotiseudulleen on avainkysymys.

”On selvä asia, että opiskelemaan kannattaa ja pitääkin lähteä muualle. Työuraakin voi rakentaa muualla, mutta me täällä paikallisissa yrityksissä odotetaan kieli pitkällä, että ammattitaitoista työvoimaa myös palaisi”, Mikkonen sanoo.

Putaan Mottimestarit Oy:n ja Metsäkolmio Oy:n kehitysnäkymät ovat lähtökohtaisesti lupaavia.

”Sijaitsemme Äänekosken biotuotetehtaan puunhankinta-alueen ytimessä, joten kaikki mahdollisuudet on kasvaa ja menestyä. Osaavan työvoiman puute kuitenkin muodostuu pullonkaulaksi kasvulle”, Mikkonen summaa.

Mikkonen esitteli näkemyksiään Pihtiputaan lukion johtamis- ja partiolinjan viime viikon perjantaina järjestämässä Mahottomasti mahdollisuuksia maaseudulla -yritysseminaarissa.

Seminaariin niin ikään osallistunut Kirsi Myllynen ohjelmatoimisto Dex Viihde Oy:sta näkee digitalisaation ja sähköisen asioinnin maaseudun suurena mahdollisuutena.

”Yritys perustettiin 30 vuotta sitten täällä Pihtiputaalla. Toimimme valtakunnallisesti, ja netin myötä tapahtumien järjestäminen on helpottunut aivan huomattavasti. Työn tekeminen ei ole enää samalla tavalla paikkaan sidottua vaan riittää, että yhteydet toimivat.”

Myös Myllynen peräänkuuluttaa paluumuuton tärkeyttä.

”Kun oman ikäisten kanssa juttelee, niin monella aikoinaan täältä maaseudulta maailmalle lähteneellä olisi ihan aitoa haluakin palata juurilleen. Kaiken a ja o kuitenkin on, että töitä pitäisi löytyä.”

Pihtiputaan lukion johtamis- ja partiolinjan toisen vuoden opiskelija Minttu Varis aikoo lähteä lukion jälkeen opiskelemaan kauppatieteitä.

”Tähtäimessä on muutto johonkin lähikaupungeista: Oulu, Tampere, Jyväskylä tai Vaasa. En näe mitään estettä sille, ettenkö voisin valmistuttuani palata Pihtiputaalle. Tänne on niin paljon siteitä suvun ja kave­reiden kautta”, Varis pohtii.

Oliver Chydenius Naantalista on Pihtiputaan lukion johtamis- ja partiolinjalla jaksovaihdossa tänä keväänä.

”Tämä on pieni paikka, josta kuitenkin löytyy kaikki tarvittava”, Chydenius luonnehtii Keski-Suomen pohjoisimmalla laidalla sijaitsevaa maalais­paikkakuntaa.

Yritysseminaarissa puhunut Kasvu Open Oy:n toimitus­johtaja Uljas Valkeinen arvioi, että yrittäjyyden luonne tulee mullistumaan perusteellisesti.

”Jos mietitään, miten paljon yritysmaailma on muuttunut viimeisten 40 vuoden aikana, niin muutos tulee olemaan tulevina vuosikymmeninä vieläkin perustavanlaatuisempi.”

Valkeisen mielestä maailman muutokseen on syytä reagoida myös maaseutuyrityksissä.

”Uskon vakaasti, että tulevaisuudessakin kasvu tehdään pääsääntöisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä”, Valkeinen sanoo.

Lue lisää

Maaseudun yritykset kestivät koronan iskun muita paremmin – EK:n johtaja näkee elintarviketeollisuudessa tulevaisuuden kasvualan

Krista Niskanen palasi kotiseudulleen Sotkamoon ja nyt hän työllistää itsensä suunnittelemalla suloisia paperituotteita

Koneviesti: Urakointiyrittäjä Aki Kipinän kriittinen arvio kuskien rekrytoinnista – "Työvoimatoimiston avulla löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja"

Kasvukausi otti takapakkia Pihtiputaalla, kun pellot saivat lumipeitteen