Kotimaa

Haluatko taksikuskiksi? Näillä ehdoilla voit aloittaa heinäkuussa

Taksiliikenteen harjoittajaksi voi ilmoittautua voimassa olevan henkilö- tai tavaraliikenneluvan haltija.
Pentti Vänskä
Taksin käyttö mullistuu heinäkuun alussa.

Taksiliikenne mullistuu heinäkuun alussa, kun markkinat vapautuvat.

Taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää jatkossakin, että yrityksellä on taksiliikennelupa, kuljettajalla taksinkuljettajan ajolupa ja että ajoneuvo on merkitty luvanvaraiseen käyttöön.

Yrityskohtaista ajoneuvojen määrää ei enää rajoiteta, ja taksiliikennettä saa harjoittaa henkilöauton lisäksi kuorma-autolla, pakettiautolla, kevyellä ja raskaalla nelipyörällä sekä kolmipyörällä, mutta ei linja-autolla.

Taksinkuljettajan ei tarvitse enää osallistua koulutukseen, vaan hyväksytysti suoritettu taksinkuljettajan koe riittää. Kokeessa mitataan paikallistuntemusta nykyistä yleisemmällä tasolla.

Pelkällä taksinkuljettajan ammattiajoluvalla ei saa kuitenkaan toimia taksiyrittäjänä, jos kuljettaa ammattimaisesti henkilöitä. Taksiliikenteen harjoittajaksi voi ilmoittautua voimassa olevan henkilö- tai tavaraliikenneluvan haltija.

Sen sijaan taksikiintiöt poistuvat eikä asemapaikka-, päivystys- ja ajovelvoitetta enää jatkossa ole. Näin ollen taksit saavat ottaa kyytejä, mistä haluavat.

Taksa-asetuksen poistuminen puolestaan vapauttaa hinnoittelun. Enimmäishintasääntelystä luovutaan, ja yrittäjä hinnoittelee itse palvelunsa ja kertoo matkustajalle matkan kokonaishinnan tai sen määräytymisen perusteet. Hintatiedot pitää esitellä helposti ymmärrettävästi ja sijoittaa helposti havaittavaan paikkaan.

Liikennelupa-asiat siirtyvät elykeskuksilta Trafille. Trafi ohjeistaa luvanhakijoita laatimaan hakemukset huolellisesti, sillä täydennyspyynnöt viivästyttävät luvan myöntämistä. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Trafi pyrkii siihen, että 90 prosenttia liikennelupahakemuksista käsitellään 10 työpäivässä.

Liikenneluvan maksun suuruus selviää kesäkuussa, kun maksuasetus on hyväksytty.

Lue lisää

Taksilainsäädäntöön esitetään muutoksia: Hintoihin selkeyttä, kuljettajille tarkempi koe ja taksikupu pakolliseksi

Mikko Kärnä kanteli helsinkiläisen taksiyhtiön toiminnasta tietosuojavaltuutetulle – nyt hän kehuu kompensoineensa kaikki veromaksajien piikkiin tekemänsä taksimatkat, kun yhtiö sai kymmenien tuhansien eurojen seuraamusmaksun

Joka kolmas taksiyrittäjä menettänyt yli 80 prosenttia liikevaihdostaan

Taksiliiton mukaan nykyisen taksiverkoston tulevaisuus on uhattuna ilman kuntien toimia: "Yrittäjät ovat todellisessa ahdingossa"