Kotimaa

Koiranomistaja: Tunnistatko koiran sinilevämyrkytyksen oireet?

Pahimmassa tapauksessa myrkytys voi johtaa koiran kuolemaan jopa tunnin kuluessa.
Kari Salonen
Myrkytyksen oireiden voimakkuuteen vaikuttavat koiran ikä, sinilevän määrä sekä se, kuinka paljon koira on syönyt ennen uimista. Kuvituskuva.

Eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö Agria Eläinvakuutus antaa tiedotteessaan ohjeita koiran sinilevämyrkytyksen varalle.

Mikäli koirasi on rantapäivän jälkeen levoton ja oksentelee, huojuu sekä tärisee, kannattaa olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Agria Eläinvakuutus huomauttaa, että kyseessä voi nimittäin olla sinilevämyrkytys. Pahimmassa tapauksessa sinilevän myrkky voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnin kuluessa.

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti. Yleensä ne näkyvät jo puolen tunnin kuluessa myrkytyksen saamisesta. Myrkytyksen oireiden voimakkuuteen vaikuttavat koiran ikä, sinilevän määrä sekä se, kuinka paljon koira on syönyt ennen uimista.

Ensimmäisten oireiden jälkeen koira saa kramppeja, huojuu, menettää tasapainonsa ja saattaa kaatua maahan pääsemättä ylös omin voimin. Myrkytys vaikuttaa myös koiran maksaan ja munuaisiin niin, että se aiheuttaa koiralle virtsatietulehduksen, keltataudin ja pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

Koirien sinilevämyrkytykseen menehtyy vuosittain arviolta muutamia koiria.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tällainen on hiihtäjä Krista Pärmäkosken rakkain treenikaveri – "Carla aistii, jos olen kipeä tai muuten huonolla tuulella"

Näiden koirarotujen jokaisella edustajalla on kehitysvamma – Eläinlääkäriliitto: "jalostaminen keskenään on epäeettistä ja eläinsuojelulain vastaista"

Vuodessa rekisteröidään rotukoiria enemmän kuin syntyy lapsia