Kotimaa

Salamat aiheuttavat vuosittain tuhansia laitevaurioita – sähköurakoitsijat tarjoavat ratkaisuksi ylijännitesuojaa

Kotimaa 14.06.2018

Salamaniskut asuinrakennuksiin ja eläinsuojiin voivat aiheuttaa kohtalokkaita tulipaloja.


Kari Tikkanen
Salamat aiheuttavat todennäköisemmin vahinkoa ilmajohdoille kuin maakaapeleille.

Salamat aiheuttavat vuosittain tuhansia sähkölaitevaurioita. Sähkölaitteet ja rakennukset kannattaa suojata salamaniskuilta, muistuttaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto Stul ry.

Sekä sähkölaitteet että rakennukset voidaan suojata laitteilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan ilman, että ne aiheuttavat vahinkoa kulkureitillään.

"Sähkölaitevaurioita voidaan estää sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Rakennukset voidaan suojata rakennuksen yhteyteen rakennettavilla ukkossuojilla", kertoo Stulin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Hän huomauttaa, että aurinkopaneelien yleistyttyä myös niiden suojaaminen sähköverkon häiriöiltä on järkevää.

Todennäköisyys sille, että salamavirta aiheuttaa vahinkoja, on suurempi ilmajohdoilla kuin maakaapeleilla.

Suomessa sekä ukkossuojauksen että sähkölaitteiden ylijännitesuojauksen toteutus on ollut pääasiassa kiinteistön haltijan harkittavissa.

Laki ei velvoita ukkosuojauksen asennuttamiseen muualla kuin tietyissä poikkeuskohteissa, joihin kuuluvat muun muassa suuret palavien nesteiden varastosäiliöt. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot puolestaan edellyttävät ukkossuojausta erityisen salamaherkkiin kohteisiin kuten kirkkoihin. Myös sairaalat, datakeskukset ja rakennukset, joissa on suuria ihmismääriä, ovat erikoisasemassa vaatimusten osalta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoskaudella toukokuusta syyskuuhun esiintyy eri puolilla Suomea yhteensä noin 100 ukkospäivää. Niiden aikana on rekisteröity keskimäärin 130 000 maasalamaa.

Ukonilman lähestyessä sähkölaitteiden pistotulpat kannattaa irrottaa, olipa kiinteistössä ylijännitesuojaus tai ei.

"On suositeltavaa pysytellä sisätiloissa tai jos ollaan ulkona, ei ainakaan oleskella ympäröivää maastoa selkeästi korkeampien kohteiden välittömässä läheisyydessä eikä aukealla paikalla, jossa äkkiä on itse salamasiepparina", Kauppila kertaa perinteiset ohjeet.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT