Kotimaa

Syytteessä olevat Kittilän kuntapäättäjät pidätetään luottamustoimista – "vakavia väärinkäytösepäilyjä"

Valtiovarainministeriö otti kovat menetelmät käyttöön. "Luottamustehtävissä jatkaminen vaarantaisi päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden", ministeriö perustelee.
Luottamustehtävissä jatkaminen vaarantaisi Kittilän kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden, valtiovarainministeriö sanoo syytteessä olevista luottamushenkilöistä. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Valtiovarainministeriö pidättää 20 syytteessä olevaa Kittilän kunnan luottamushenkilöä luottamustoimista siihen asti, että heidän syytteensä on käsitelty tuomioistuimessa.

Ministeriön mukaan syytteet ovat poikkeuksellisia ja vakavia väärinkäytösepäilyjä. Päätös on välttämätön, sillä luottamustehtävissä jatkaminen vaarantaisi päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

20 kunnan luottamushenkilöä on syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä osa virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Kittilän kunta päätti maaliskuussa, että syytteessä olevat saavat jatkaa toimintaansa, kunhan he eivät osallistu päätöksentekoon asioissa, joissa ovat esteellisiä.

Kittilän päätöksenteon tilannetta arvioinut valtiovarainministeriön asettama selvitysryhmä puolestaan oli suosittanut helmikuussa, että Kittilä pidättäisi syytteessä olevat luottamushenkilöt luottamustoimistaan oikeuskäsittelyn ajaksi ja että pidättäminen toteutettaisiin välittömästi.

Koko Kittilän kuntakriisi juontaa juurensa vuoden 2013 hissihankintoihin.

Kittilän hissihaaran syyttäjä kertoi eilen STT:lle ilmoittaneensa tyytymättömyyttä Levi Ski Resortin toimitusjohtajan vapauttavaan tuomioon. Lapin käräjäoikeus totesi viime viikolla antamassaan tuomiossa, ettei toimitusjohtaja Jouni Palosaari syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön hissihankintojen kilpailutuksessa vuonna 2013.

Käräjäoikeuden mukaan Jouni Palosaari toimi epäasiallisesti luovuttaessaan italialaisyhtiön luottamuksellisia tarjoustietoja itävaltalaisyhtiölle. Oikeus ei kuitenkaan pitänyt vuotamista luottamusaseman väärinkäyttönä.

Vuonna 2013 silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä oli tehnyt rikosilmoituksen Palosaaresta sen jälkeen kun yhtiön hallitus oli aiemmin erottanut tämän hissihankinnan kilpailutukseen liittyvien epäselvyyksien vuoksi.

Kunnanhallitus kuitenkin päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön ja antaa omistajaohjausta hissiyhtiölle, jotta erotettu toimitusjohtaja Palosaari palautetaan tehtäväänsä. Tämän jälkeen Mäkelää kohdeltiin syyttäjien mukaan tutkintapyynnön takia epäasiallisesti ja hänen työtehtäviään vaikeutettiin. Lopulta marraskuussa 2014 Mäkelä irtisanottiin tehtävästään.

Syyttäjät pitävät Mäkelän irtisanomista laittomana. Mäkelän kohtelusta on nyt syytteessä liki 30 Kittilän kunnan entistä ja nykyistä kuntapäättäjää. Kaikki ovat kiistäneet syytteet.

Syksyllä käytävässä pääkäsittelyssä on määrä ratkaista, ovatko kuntapäättäjät syyllistyneet rikoksiin, kun he peruivat Mäkelän tutkintapyynnön, irtisanoivat tämän sekä vaikuttivat erotetun toimitusjohtajan palauttamiseen tehtäväänsä.

Korkein hallinto-oikeus on jo linjannut, että irtisanominen oli laiton.

Uutinen korvaa kello 9.48 julkaistun lyhyemmän artikkelin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet Kittilän kuntapolitiikkaan liittyvässä oikeudenkäynnissä

Kittilä maksaa 140 000 euron korvaukset laittomasti irtisanotulle kunnanjohtajalle

Iltalehti: Lappilainen paluumuuttaja teki mäntyjen adoptiosta toimivan bisneksen