Kotimaa

Mies sai sakot linkitettyään nettiuutisen ja Facebook-kuvan yhteen – loukkasi KKO:n mukaan yksityisyyden suojaa

Oikeus elää rauhassa kuuluu myös rikolliselle, katsoi Korkein oikeus.
KKO punnitsi asiassa yksityisyyden suojaa ja toisaalta sananvapautta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Rikoksentekijän kuvan julkaiseminen Facebookissa loukkasi yksityisyyden suojaa, linjasi korkein oikeus (KKO) tuomiossaan.

Tuomio tuli miehelle, joka oli saanut rikoksentekijän kuvan tämän avoimesta Facebook-profiilista ja julkaissut sen sitten Pedofilian uhrien puolesta -nimisessä ryhmässä.

Kuvaan oli lisätty linkki nettiuutiseen, jossa kerrottiin rikoksentekijän noin neljä kuukautta aiemmin saamasta vankeustuomiosta, joka tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

KKO piti ennallaan hovioikeuden sakkotuomion, joka oli 40 päiväsakkoa yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

KKO punnitsi asiassa yksityisyyden suojaa ja toisaalta sananvapautta. Rikos ei ole siihen syyllistyneen yksityisasia, mutta yksityiselämään sisältyvä oikeus elää rauhassa kuuluu lähtökohtaisesti myös rikoksesta tuomitulle, KKO totesi.

Kuvaa ja uutista jakanut mies myönsi menettelynsä. Hän kuitenkin katsoi, ettei kyseessä ollut yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Hän oli vain linkittänyt kaksi muutenkin saatavilla olevaa tietoa: rikoksesta tuomitun kuva oli tämän Facebook-profiilista ja uutinen rikoksentekijän tuomiosta oli netissä saatavilla.

KKO totesi, että miehen jakama julkaisu liittyi kyllä yleiseltä kannalta merkittävänä pidettävään keskusteluun seksuaalirikostuomioista. Tämän vuoksi sananvapauden rajoittamiseen tuli suhtautua erityisen pidättyväisesti.

Kuitenkin rikoksesta tuomitun tunnistettavan valokuvan liittäminen rikosta koskevan uutisen yhteyteen oli tarpeetonta seksuaalirikoksista käytävän julkisen keskustelun kannalta. Se on siten jossain määrin ylittänyt hyväksyttävyyden rajan.

Julkaisun pääpaino oli kohdistunut tekijän henkilöön, ja siitä oli puuttunut toimituksellinen sisältö.

KKO siis totesi, että tietojen saatavuus internetissä ei johtanut siihen, että tiedot olisivat olleet vapaasti eri tahojen julkaistavissa eri yhteyksissä.

Erityisesti valokuvan julkaiseminen tällaisessa yhteydessä loukkasi KKO:n mukaan voimakkaasti tekijän yksityisyyttä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukutaitoa pitää vaalia

Rinne aloittaa MT:n kolumnistina – tomaattisilakkapihvien reseptiä hän ei paljasta, mutta kirjoittaa sananvapaudesta

Mitä saa ja mitä kannattaa sanoa