Kotimaa

Vessapassilla sairastunut saa ohitella luvan kanssa – "Suomi on lukittujen vessojen maa"

Kotimaa 12.08.2018

Tietyistä sairauksista kärsivien täytyy päästä vessaan tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Vessapassi helpottaa tilanteen selvittämistä.


Crohn ja Colitis ry
Vessapassi kuuluu viiden sairauksiin keskittyvän yhdistyksen jäsenetuihin.

Suomessa on tälläkin hetkellä tuhansia ihmisiä, jotka sairauden takia eivät pysty odottelemaan pitkissä vessajonoissa, vaan pöntölle on päästävä, kun hätä iskee. Vuorokaudessa vessakäyntejä voi kertyä jopa kymmeniä.

Monien sairastuneiden on pysyteltävä jatkuvasti wc:n läheisyydessä. Jos varmuutta julkiseen vessaan pääsemisestä ei ole, saattaa elämänpiiri rajoittua hyvin pieneksi.

Vessapassi lanseerattiin Suomessa vuonna 2013. Sitä näyttämällä passin omistajan tulisi päästä inva-wc:hen, henkilökunnan vessaan tai maksulliseen yleisötoilettiin ilmaiseksi.

"Se tuli jäsenien toiveesta, sillä Suomi on lukittujen vessojen maa", Crohn ja Colitis ry:n järjestökoordinaattori Carita Sinkkonen kertoo.

Vessapassi kuuluu Crohn ja Colitis ry:n, Endometrioosiyhdistys ry:n, Colores ry:n, Neuroliiton ja Syöpäjärjestöjen jäsenetuihin.

Yhdistykset ovat jakaneet yrityksille tarroja, joilla voi viestittää vessapassin omistajille avoimesta vessasta. Tällä hetkellä tällaisia paikkoja on joitain satoja. Tietoisuutta vessapassista halutaan lisätä entisestään.

Sinkkosen mukaan yleensä inva-wc:t ja lukitut asiakasvessat avataan pyynnöstä. Myös jonon ohittamiseen suhtaudutaan usein ymmärtävästi.

"Ehkä he näkevät, että ihmisellä on kiire ja tuska ja että nyt on oikeasti päästävä", Sinkkonen sanoo.

Välillä ihmiset saattavat silti katsoa epäilevästi esimerkiksi ulkoapäin terveeltä näyttävää inva-wc:n käyttäjää tai vessajonossa ohittelijaa. Jotkin yritykset puolestaan haluavat rajata wc:t tarkasti asiakkaidensa käyttöön. Tällaisiin tilanteisiin vessapassi luo turvaa ja nopeuttaa kanssakäymistä.

Passi on tarkoitettu suolistosairauksia, endometrioosia, suolistosyöpää, neurosairauksia, eturauhasyöpää, gynekologisia syöpiä, rakkosyöpää ja neuroendokriinisiä kasvaimia sairastaville.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT