Kotimaa

Koirien tunnistusmerkintä tulee pakolliseksi

Kissoille vastaava velvoite tulee mahdollisesti myöhemmin, kunhan koirien kattavasta rekisteröinnistä saadaan kokemusta.
Satu Lehtonen
Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat jatkossa pakollisia.

Hallituspuolueet ovat sopineet, että koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään pakolliseksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi esitellessään eläinten hyvinvointilain tämänhetkistä tilannetta keskiviikkona.

Asiaa on käsitelty hyvinvointilain valmistelun yhteydessä, mutta siihen liittyvät säädökset sijoitetaan muualle eli eläintunnistuslainsäädäntöön. Aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Tunnistusmerkintärekisterin perustamista koskeva selvitys valmistuu syksyn aikana.

Tunnistusmerkintöjen avulla halutaan Lepän mukaan suitsia muun muassa pentutehtailua sekä koirien laitonta maahantuontia, joka aiheuttaa isoja tautiriskejä.

Kissoille vastaavat säädökset tulevat mahdollisesti myöhemmin, Leppä kertoi.

Eläinten jalostusta koskevia säännöksiä aiotaan tiukentaa nykyisestä. Asiasta säädetään tarkemmin asetuksella. Ainakin koirien hengitysongelmat sekä lisääntymisvaikeudet ovat todennäköisesti asioita, jotka jatkossa estävät eläimen käytön jalostukseen, erityisasiantuntija Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä totesi.

Lue lisää

Koirien on oltava kytkettynä myös jäällä – kiinnipitoaika alkaa tänään ja sen kunnioittaminen on tärkeää eläinten lisääntymisrauhan takaamiseksi

Karjan kimppuun hyökkäävistä irtokoirista tuli poikkeusajan vitsaus Britanniassa – "ihmiset eivät tiedä, kuinka maaseudulla tulisi käyttäytyä"

Koirakaupasta tuli suosittu rikollusuuden ala Britanniassa: Varkaudet kolminkertaistuivat ja pentutehtailu kokoistaa

Korona innosti koiranhankintaan – rekisteröityjen koirien määrä kasvoi edellisvuodesta