Kotimaa

Koirien tunnistusmerkintä tulee pakolliseksi

Kissoille vastaava velvoite tulee mahdollisesti myöhemmin, kunhan koirien kattavasta rekisteröinnistä saadaan kokemusta.
Satu Lehtonen
Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat jatkossa pakollisia.

Hallituspuolueet ovat sopineet, että koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädetään pakolliseksi, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoi esitellessään eläinten hyvinvointilain tämänhetkistä tilannetta keskiviikkona.

Asiaa on käsitelty hyvinvointilain valmistelun yhteydessä, mutta siihen liittyvät säädökset sijoitetaan muualle eli eläintunnistuslainsäädäntöön. Aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Tunnistusmerkintärekisterin perustamista koskeva selvitys valmistuu syksyn aikana.

Tunnistusmerkintöjen avulla halutaan Lepän mukaan suitsia muun muassa pentutehtailua sekä koirien laitonta maahantuontia, joka aiheuttaa isoja tautiriskejä.

Kissoille vastaavat säädökset tulevat mahdollisesti myöhemmin, Leppä kertoi.

Eläinten jalostusta koskevia säännöksiä aiotaan tiukentaa nykyisestä. Asiasta säädetään tarkemmin asetuksella. Ainakin koirien hengitysongelmat sekä lisääntymisvaikeudet ovat todennäköisesti asioita, jotka jatkossa estävät eläimen käytön jalostukseen, erityisasiantuntija Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä totesi.

Lue lisää

Suomessa on lähes 200 000 rekisteröimätöntä koiraa – yhteensä koiria maassa 700 000

Henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat jäämässä viime kesän tahdista

Miksi autoja myydään nyt nollakorolla? – osa autokauppiaista tyrmää nollakorkokampanjat

Nämä traktorit käyvät nyt kaupaksi – naiset suosivat Valtraa