Kotimaa

Jos opiskelupaikka jäi keväällä saamatta, voi kouluun hakea nyt uudestaan

Korkeakoulujen syksyn yhteishaussa on tarjolla noin 6  600 opiskelupaikkaa.
Yhteishaun hakuaika päättyy kahden viikon päästä 19. syyskuuta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Korkeakoulujen syksyn yhteishaku alkaa tänään. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän kuin kevään haussa.

Opetushallituksen mukaan haussa on tarjolla noin 6  600 opiskelupaikkaa. Valittavana on yli 200 koulutusohjelmaa, joista 20 on yliopistokoulutuksia.

Haussa on mukana paikkoja 21 ammattikorkeakoulusta ja kolmesta yliopistosta. Esimerkiksi Uudellamaalla toimivassa Laurea-ammattikorkeakoulussa on haettava 800 opiskelupaikkaa. Laurean tiedotteen mukaan viime vuosina sen vetovoimaisimpia hakukohteita ovat olleet niin sanonut monimuoto-opinnot. Monimuoto-opiskelu sisältää lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä opiskelua, mikä helpottaa esimerkiksi työn ohessa opiskelemista.

Noin puolet aloituspaikoista on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Niin sanottu ensikertalaisuuskiintiö otettiin käyttöön vuonna 2016.

Yhteishaun hakuaika päättyy kahden viikon päästä 19. syyskuuta kello 15. Valinnan tuloksista ilmoitetaan hakijoille viimeistään marraskuun lopulla, ja opinnot alkavat tavallisesti tammikuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vain alle kolmasosa hakijoista sai opiskelupaikan korkeakoulusta – yhä useampi sai opiskelupaikan suoraan päättötodistuksen perusteella

OECD:lta kotiläksyjä Suomelle: Nuorten siirtymistä korkeakoulutukseen pitää helpottaa

Kevään yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin päättyy