Kotimaa

Tippuritartuntoja todettiin ennätysmäärä

Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa.
Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna lähes 600, THL kertoo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomessa todettiin viime vuonna ennätysmäärä tippuritartuntoja. Seksitautien määrä on ollut viime vuosina kasvussa, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportista.

Tippuritartuntoja todettiin viime vuonna lähes 600. Tämä on 181 enemmän kuin edellisvuonna.

Todettujen tapausten määrän kasvuun on THL:n mukaan useita syitä. Esimerkiksi nykyisin käytössä oleva yhdistelmätesti on tehostanut tartuntojen havaitsemista. Samalla testillä voidaan todeta sekä tippuri- että klamydiatartunta.

Myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet, mutta viime vuonna niiden kasvutahti hidastui, todetaan Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportissa.

Lisäksi esimerkiksi likaisesta vedestä johtuvat suolistoinfektiot lisääntyivät selvästi aiempiin vuosiin verrattuna. Alkueläimen aiheuttamia kryptosporidioosi-tartuntoja todettiin 250, mikä on yli kymmenkertainen määrä 2010-luvun alkuun verrattuna, raportissa todetaan. Tartunnan yleisin oire on vesiripuli.

Tartunnat lisääntyivät erityisesti Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

THL kertoo lisäksi muun muassa, että influenssakausi alkoi viime syksynä normaalia aikaisemmin ja alkoi poikkeuksellisesti B-viruksella. Tyypillisesti kauden alkuvaiheessa todetaan enemmän A-tyypin influenssaviruksia.

Puolestaan talven 2016–2017 huippu sijoittui normaaliin tapaan vuodenvaihteeseen, jolloin valtavirukseksi nousivat influenssa A -alatyypin virukset.

Hengitystieinfektioiden määrä pysyi THL:n mukaan tavanomaisessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

THL: Uusi alkoholilaki ei juurikaan lisännyt kulutusta

THL: Huumeiden kokeilu ja käyttö yleistyvät edelleen – joka neljäs suomalainen kertoo kokeilleensa kannabista

Ilojen ja surujen jakaminen vanhempien kanssa parantaa lasten hyvinvointia: "Perheen merkitys ja rooli eivät vähene lapsen ja nuoren varttuessa"